avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati la fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati la fondul de rulment

Se poate aplica penalitati la fondul de rulment chiar daca sunt la zi cu toate celelalte ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 17:49, 18 Aprilie 2015
Restantele la fondul de rulment sunt o datorie.
Daca adunarea generala hotareste penalizarea tuturor datoriilor, este legala.

Fondul de rulment joaca un rol economic foarte important: as fi interesat sa aflu cateva motive pentru care considerati ca e nimerit sa blocati plata acestui fond fundamental.
Daca nu ati achitat in termenul legal acest tip de fond catre asociatie si daca exista o decizie de comitet executiv sau o hotarare a adunarii generale, atunci este legala aplicarea penalizarilor.
Conform disp
L nr 230/2007 Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativ



Aplicarea penalitatilor a fost prevazuta de catre legiutor,nefiind necesara adoptarea de hotarari/decizii de catre reprezentantii asociatiei de proprietari pentru respectarea si aplicarea unitara a normelor in vigoare
Asociatia de proprietari poate aplica penalizari pentru orice suma restanta, sa cum s-a amintit mai sus, in limitele legii. Aplicarea acestor penalizari se face in conformitate cu sistemul de penalizari adoptat de comitetul executiv. Pentru a va edifica cititi legea 230/2007 art. 30.
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Buna ziua,

Aveti cunostinta de vreo decizie prin care se stabileste ca la fondul de rulment neachitat la termenul scadent al listei de plata sa nu se mai aplice penalitati fiind considerata o suma imprumutata catre asociatie?

Cu multumiri, va doresc un week-end placut!
L.C.

Alte discuții în legătură

Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Penalitati la fonduri ianasi elena ianasi elena Buna ziua! Asociatia poate penaliza si fondurile neachitate cu 0,2%zi intarziere conform legislatiei in vigoare.Se considera ca nu au putut fi achitate ... (vezi toată discuția)
Constituire fond de rulment silviu1975 silviu1975 Ca si membru in Comitetul Executiv, am propus acestuia sa infiintam un Fond de Rulment. Presedintele si cativa din Membrii (3 din 5) am fost de acord. Unul ... (vezi toată discuția)