avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Declaratie 200-titluri de valoare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Declaratie 200-titluri de valoare

Bunza ziua
Am si eu o intrebare poate reuseste cineva sa ma ajute.
Am cistigat la bursa din romania o suma de bani din care mi sa retinut si virat un impozit care reprezinta practic cam 3% din cistig realizat, nu 16%, dar eu am pierdut la bursa din Insulele Virgine daca adun cistigul din tara cu pierderea din afara tari ies pe pierdere.Cei de la finanate au zis ca nu se recunosc cistigurile /pierderile de la burse din afara tari.
Intrebarea mea este stie cineva daca e asa sau nu si eventual sa-mi dea si o referire in lege unde scrie asa ceva.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ghcar , utilizator 11:27, 14 Iulie 2009
Potrivit Codului fiscal:
ART. 40 Sfera de cuprindere a impozitului
din Codul Fiscal 2008-2009/TITLUL III Impozitul pe venit/CAP. I Dispozitii generale
1) Impozitul prevazut in prezentul titlu, denumit in continuare impozit pe venit, se aplica urmatoarelor venituri:
a) in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei;
Asadar pentru castiguri obtinute din afara tarii platiti impozit.

Pentru compensarea cu pierderile din afara tarii invocati din Codul fiscal:
ART. 67 Retinerea impozitului din veniturile din investitii
din Codul Fiscal 2008-2009/TITLUL III Impozitul pe venit/CAP. V Venituri din investitii
(6) Pierderile rezultate din operatiuni de vanzare/cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, si orice alte operatiuni de acest gen, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor mobiliare, inregistrate in cursul anului fiscal, se compenseaza la sfarsitul anului fiscal cu castigurile de aceeasi natura realizate in cursul anului respectiv. Daca in urma acestei compensari rezulta o pierdere anuala, aceasta nu se reporteaza.
(8) In aplicarea prevederilor prezentului articol se utilizeaza norme privind determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital din transferul titlurilor de valoare obtinut de persoanele fizice, aprobate prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Vedeti si NORMELE METODOLOGICE din 22 ianuarie 2004 de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal actualizate, pentru articolele privind impozitul pe veniturile din investitii.
Buna ziua,
De fapt cand se considera veniturile din investitii ca fiind impozabile ? atunci cand portofoliul de actiuni are valoare mai mare decat cea din momentul cumpararii actiunilor sau din momentul retragerii sumei considerate castig?
ghcar a scris:

Buna ziua,
De fapt cand se considera veniturile din investitii ca fiind impozabile ? atunci cand portofoliul de actiuni are valoare mai mare decat cea din momentul cumpararii actiunilor sau din momentul retragerii sumei considerate castig?


Se inregistreaza castig sau pierdere in cazul tranzactiilor mobiliare atunci cand are loc vanzarea actiunilor .
Astfel.
- daca se cumpara o actiune in valoare de 1 leu in Martie 2009 si in septembrie 2009 se vinde la o valoare de 1.3 lei, atunci se inregistreaza un castig de 0.3 lei care devine castig impozabil pe 2009.
- daca se cumpara o actiune in valoare de 1 leu in Martie 2009 si in septembtie se vinde la o valoare de 0.7 lei, pe 2009 se inregistreaza o pierdere.
-daca se cumpara o actiune in valoare de 1 leu in Martie 2009 si nu se vinde pana la 31.12.2009 indiferent de cotatiile inregistrate de acesta actiune in 2009 nu se inregistreaza nici profit nici pierdere.
Succes!
Revin totusi la raspunsul de mai sus; dupa cum scrieti, impozitarea se aplica si daca suma rezultata din vanzarea actiunilor este reinvestita. Cu alte cuvinte se impoziteaza valoarea unui portofoliu de actiuni si nu o valoare certa. Asa este sau nu ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare actiuni sa in 2011 si declaratii de depus apetra apetra In cazul vanzarii de actiuni detinute la un SA in care retinerea si virarea impozitului s-a facut de catre cumparator, vanzatorul cetatean strain al unei tari ... (vezi toată discuția)
Impozit pe investitii veronica rad veronica rad As dori sa pun in discutie modul de calcul a impozitului pe castigurile realizate din tranzactionarea valorilor mobiliar etranzactionate la Bursa de Valori ... (vezi toată discuția)
Contributiile pentru venituri obtinute din bursa. Zenith667 Zenith667 Buna ziua. Am cateva intrebari legate de contributiile pentru venituri obtinute din bursa. 1. Daca, prin platforma broker-ului, am cumparat de-a lungul ... (vezi toată discuția)