avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Bani lipsă din casă
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Bani lipsă din casă

Am auzit multă lume că procedează așa și puțini sunt cei care sunt cu casa la zi în caz de control.

Întrebarea este ce se întâmplă legal dacă ce ai în casă este mai puțin decât ar trebuie. Exemplu:
bancă: totul ok la ban.
casă: 10000 ar fi trebuit, dar mai ai 1000 lei (care de fapt rămân pentru impozit pe dividende). practic dacă nu ai fost controlat timp de un an și s-a încheiat anul ai reintrat în legalitate? sună dubios, știu. De asta își permite foarte multă lume să procedeze în acest mod?

Pe de altă parte, am găsit ca idee așa ceva:
Potrivit Art. 144^4, alineat (3), Legea 31/1990, privind societățile comerciale, administratorii pot utilizare fără justificare sau sub formă de împrumut din fondurile societății suma de 5000 Euro.
În cazul depășirii acestei sume poate fi considerat că administratorul folosește creditul societății în scop propriu, faptă care este considerată infracțiune de către Art. 272, alineat (2) și (3), din Legea 31/1990, privind societățile comerciale.
Art. 272. - Se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societăţii.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
ContSters326440, utilizator
Cel mai recent răspuns: S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. , Contabil 22:56, 14 Aprilie 2015
Art. 144 indice 4 din L31/1990 suna cam asa...si nu are legatura cu ce ati scris d-voastra:

"Art. 144^4. - (1) Este interzisă creditarea de către societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operaţiuni precum:
a) acordarea de împrumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior încheierii de către societate cu aceştia de operaţiuni de livrare de bunuri, prestări de servicii sau executare de lucrări;
c) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a oricăror împrumuturi acordate administratorilor, concomitentă ori ulterioară acordării împrumutului;
d) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a executării de către administratori a oricăror alte obligaţii personale ale acestora faţă de terţe persoane;
e) dobândirea cu titlu oneros ori plata, în tot sau în parte, a unei creanţe ce are drept obiect un împrumut acordat de o terţă persoană administratorilor ori o altă prestaţie personală a acestora.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi operaţiunilor în care sunt interesaţi soţul sau soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, dacă operaţiunea priveşte o societate la care una dintre persoanele anterior menţionate este administrator ori deţine, singură sau împreună cu una dintre persoanele sus-menţionate, o cotă de cel puţin 20% din valoarea capitalului social subscris.
___________
Alineatul (2) a fost modificat prin punctul 31. din Lege nr. 76/2012 începând cu 15.02.2013.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică:
a) în cazul operaţiunilor a căror valoare exigibilă cumulată este inferioară echivalentului în lei al sumei de 5.000 de euro;
b) în cazul în care operaţiunea este încheiată de societate în condiţiile exercitării curente a activităţii sale, iar clauzele operaţiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) decât cele pe care, în mod obişnuit, societatea le practică faţă de terţe persoane.
"

Este vorba de creditarea de catre societate, nu de folosirea creditelor obtinute de societate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumuturi administratori/asociati de la firma Ramona Orlenschi Ramona Orlenschi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o interpretare pentru articolul 144^4 din legea 31/1990. As vrea sa stiu daca imprumutul de 5000 E se poate lua de catre ... (vezi toată discuția)
Srl imprumut catre asociat/administrator jovana jovana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la imprumuturile societatii catre unul dintre asociati: asociatul, care este si administrator al ... (vezi toată discuția)
Cont 542 sau cont 455 sethgabriela sethgabriela creditarea asociatului se face in 455 la data intocmirii bilantului acest cont poate avea sold debitor/creditor ? in functiunea contului scrie ca soldul ... (vezi toată discuția)