avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Sunt nascut 19.06.1952, nu lucrez si am o vechime de 34 ani, 3 luni, 9 zile As putea iesi la pensie anticipata sau ar mai trebui poate sa inchei un contract de asigurare sociala pentru a avea 35 de ani? Mentionez ca nu am adunat armata si facultatea la anii de vechime. Multumiri
Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2015
TIBOR 3, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:02, 16 Aprilie 2015
1. Pentru pensie anticipata (fara diminuare) trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 43 de ani.

2. - Pentru pensie anticipata partiala trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 35 de ani.
- Pentru cele 9 luni care va mai pilsesc (pana la 35 de ani) puteti incheia un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii.
Adevarat a inviat! Multa sanatate si multumiri!
Aveti idee cat ar putea fi pensia anticipata partiala, e o limita minima?
Dupa cele 9 luni pot sista contractul de asigurare sociala cu Casa de Pensii sau trebuie sa-l duc pana la limita de varsta?
De la ce varsta se poate solicita pensia anticipata partiala (de cand as fi putut cere eu in conditiile ca as fi avut 35 ani vechime)
1. In cazul dvs.varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pensia anticipata partiala se acorda cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare (deci la varsta de 60 de ani) daca aveti un stagiu de cotizare de 35 de ani.

3. - Pensia anticipata partiala se calculeaza ca si pensia pentru limita de varsta numai ca i se aplica o diminuare de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
- La implinirea varstei de 65 de ani pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limiat de varsta si se elimina diminuarea (se emite o noua decizie de pensie pentru limita de varsta).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata Rhadu Rhadu Buna ziua, In cazul unei pensionari anticipate la varsta de 56 de ani si 35 de ani vechime in campul muncii, care sunt conditiile de pensionare anticipata ... (vezi toată discuția)
Am 38 de ani vechime. pot deveni pensionar? alinbolbos alinbolbos Buna, Sunt nascut in 14 octombrie 1954 (varsta de 58 ani) si am 39 de ani pe cartea de munca, din care unul e anul in care am efectuat stagiul militar. ... (vezi toată discuția)
Pensie juli_21 juli_21 buna ziua, Sunt nascut in 06.07.1950.Am vechime in munca 35 ani, din care 19 ani si 9 luni si 13 zile in grupa II.va rog sa imi spuneti cand pot iesi la ... (vezi toată discuția)