avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1678 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contract cu casa de pensii pt pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contract cu casa de pensii pt pfa

Buna ziua,

Incepand din 2012 am un PFA si niciun alt venit. Pe PFA am avut pana acum doar pierdere, insa am demarat cateva proiecte noi si ma astept la venituri in urmatoarele luni. Inteleg ca in aceasta situatie trebuie sa fac contract cu casa de pensii. Sunt obligata legal sa fac acest lucru? Si ce se va intampla cu contributiile mele la pensii daca in scurt timp plec din tara si inched PFA-ul (imi voi schimba mai intai domiciliul, apoi voi renunta si la cetatenia romana). Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 15:22, 23 Aprilie 2015
Trebuie sa vedeti daca acele venituri lunare nu depasesc 845 lei. Veti depune declaratia 600 cu venitul lunar minim asigurat adica 845 lei si rezulta 222 lei de plata lunar ca si contributie la pensie care trebuie platita pana pe 25 a lunii urmatoare celeia pentru care faceti plata si e deductibila fiscal.
La data cand veti radia pfa-ul, veti depune declaratia 601 si va vor scoate din evidente ca platitor la pensie pentru acel pfa.
Contributia astfel platita va fi stagiu de cotizare la sistemul public de pensie.
Esti obligat de lege sa faci un contract cu casa de pensii si sa achiti aceasta contributie?:-/
In anumite conditii trebuie sa fie achitata contributia la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 220 pfa alisaelena alisaelena Buna ziua, Am deschis un PFA avand ca activitate coafura-frizerie. Trebuie sa depun declaratia 220 privind venitul estimat in 15 zile de la infiintare ... (vezi toată discuția)
Plata asigurari pensie constantin29 constantin29 Buna ziua,vreau sa imi deschid o mica afacere,o frizerie,in care sa tund eu. Ca sa platesc si asigurarile de pensie va trebui sa platesc separat?..sau se retin ... (vezi toată discuția)
Plata contributi la pensie pentru pfa Ramona24 Ramona24 Daca PFA -ul a fost infiintat cu ianuarie 2015, trebuie pe anul 2015 in curs platita contributia de pensii sau in 2016 pentru 2015. Multumesc. (vezi toată discuția)