avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cat dureaza o ancheta pentru consum de alcool la volan
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cat dureaza o ancheta pentru consum de alcool la volan

Buna ziua!
In data de 18 aprilie 2014,in urma unei tamponari usoare am fost depistat conducand un autovehicul sub influienta alcoolului. In etilotest a iesit 0,54, iar la sange 1,05 prima proba si 0,90 a doua proba. Mentionez ca am platit probele de sange si rezultatele au iesit dupa 3 saptamani.
Dupa ce timp de 3 luni nu mi s-a luat nicio declaratie, m-a chemat politistul la declaratie,dupa care nu s-a intamplat nimic. Dupa alte 2 luni alta declaratie,iarasi nimic. Dupa alte 3 luni din nou declaratie,iarasi niciun semn de la ei. In prima declaratie am cerut recalculare,dar mi s-a respins cererea. De la 1 ianuarie,s-a schimbat procurorul de caz,iar cel nou a cerut el recalcularea. Am platit-o, au iesit rezultatele, tot 1,05, iar de atunci a trecut mai bine de o luna in care tot nu se misca nimic. Per total a trecut mai bine de un an in care am asteptat sa mi se dea o rezolutie, oricare ar fi. Acum politistul zice ca trebuie sa mai dau o declaratie,dar ca nu poate sa mi-o ia momentan pentru ca dosarul este la parchet. In schimb seful de post mi-a zis ca dosarul ar fi la circa rurala.
Mentionez ca nu mi-am schimbat deloc declaratia de la inceputul anchetei pana in prezent si nici nu intentionez sa fac asta.
Intrebarea mea este: E normal sa ma amane atata din diferite motive induse de ei? Ce pot face ca ancheta sa evolueze mai repede?
Intreb mai ales pentru ca banuiesc anumite persoane care au "interventii" pe la circa rurala si cred ca si pe la parchet si suspectez ca ar vrea sa imi faca rau, sa ma tina pe loc.
Va multumesc anticipat pentu raspunsuri si pentru timpul acordat si va doresc o zi frumoasa!
Nu exista legal termen solutionare cercetare
termenul de solutionare este conditionat de complexitatea spetei,numarul persoanelor implicate,bagaj activitate cauze deja afalate in lucru,disponibilitate si interes politist/procuror si de alti factori independenti de vointa/interesul partilor implicate
In primul rand multumsc pentru raspuns.
Asta am inteles ca legal nu exista un termen limita, intrebam daca se poate face ceva pentru a grabi putin solutionarea pentru ca nu mi se pare normal sa ma tina atata timp.
Stima, o zi frumoasa!

Edit: As mai avea o intrebare la care as dori sa raspunda un avocat: Avocatul poate face ceva pentru a grabi ancheta?
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2015
SilviuFrujina, utilizator
Rezolvarea cazurilor de acest tip nu reprezinta o prioritate pentru procurori. Daca ar fi fost victime atunci aveati prioritate.
Avocatul nu poate face nimic pentru a grabi lucrurile.
Eu spun ca avocatul poate face multe daca cunoaste, in primul rand conf NCPP exista institutia contestaţiei privind durata procesului penal, dar e mai simplu sa raspundem ca nu exista termen legal de solutionare invocand binecunoscutul cliseu
complexitatea spetei,numarul persoanelor implicate,bagaj activitate cauze deja aflate in lucru,disponibilitate si interes politist/procuror
cand vorbim de o cauza care nu are nici un fel de complexitate din punctul meu de vedere.
Unul dintre principiile legii procesuale penale este caracterul echitabil si termenul rezonabil al procesului penal pentru a carui nerespectare Romania a fost condamnata de nenumarate ori la CEDO. Din cate inteleg utilizatorul a avut o atitudine cooperanta, a raspuns la toate solicitarile organului de urmarire penala, a platit analizele de sange/calculul retroactiv si doreste solutionarea cauzei printr-o solutie oricare ar fi aceasta.
Din punctul meu de vedere aceasta cauza este tergiversata in mod nejustificat.

ART. 8 C.P.P.
Caracterul echitabil şi termenul rezonabil al procesului penal
Organele judiciare au obligaţia de a desfăşura urmărirea penală şi judecata cu respectarea garanţiilor procesuale şi a drepturilor părţilor şi ale subiecţilor procesuali, astfel încât să fie constatate la timp şi în mod complet faptele care constituie infracţiuni, nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită potrivit legii, într-un termen rezonabil.

ART. 488^1 C.P.P.
Introducerea contestaţiei
(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.
(2) Contestaţia poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În cursul judecăţii, contestaţia poate fi introdusă şi de către procuror.
(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;

b) după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;
c) după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.
(4) Contestaţia poate fi retrasă oricând până la soluţionarea acesteia. Contestaţia nu mai poate fi reiterată în cadrul aceleiaşi faze procesuale în care a fost retrasă.
#M2
ART. 488^2
Competenţa de soluţionare
(1) Competenţa de soluţionare a contestaţiei aparţine după cum urmează:
a) în cauzele penale aflate în cursul urmăririi penale, judecătorului de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă;
b) în cauzele penale aflate în cursul judecăţii sau în căile de atac, ordinare ori extraordinare, instanţei ierarhic superioare celei pe rolul căreia se află cauza.
(2) Când procedura judiciară cu privire la care se formulează contestaţia se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, competenţa de soluţionare a contestaţiei aparţine unui alt complet din cadrul aceleiaşi secţii.
#M2
ART. 488^3
Conţinutul contestaţiei
Contestaţia se formulează în scris şi va cuprinde:
a) numele, prenumele, domiciliul sau reşedinţa persoanei fizice, respectiv denumirea şi sediul persoanei juridice, precum şi calitatea în cauză a persoanei fizice sau juridice care întocmeşte cererea;
b) numele şi calitatea celui care reprezintă partea în proces, iar în cazul reprezentării prin avocat, numele acestuia şi sediul profesional;
c) adresa de corespondenţă;
d) denumirea parchetului sau a instanţei şi numărul dosarului;
e) motivele de fapt şi de drept pe care se întemeiază contestaţia;
f) data şi semnătura.
#M2
ART. 488^4
Procedura de soluţionare a contestaţiei
(1) Judecătorul de drepturi şi libertăţi sau instanţa, în vederea soluţionării contestaţiei, dispune următoarele măsuri:
a) informarea procurorului, respectiv instanţei pe rolul căreia se află cauza, cu privire la contestaţia formulată, cu menţiunea posibilităţii de a formula un punct de vedere cu privire la aceasta;
b) transmiterea în cel mult 5 zile a dosarului sau a unei copii certificate a dosarului cauzei de către procuror, respectiv de către instanţa pe rolul căreia se află cauza;
c) informarea celorlalte părţi din proces şi, după caz, a celorlalte persoane prevăzute la art. 488^1 alin. (2) cu privire la contestaţia formulată şi la dreptul de a-şi exprima punctul de vedere în termenul acordat în acest scop de judecătorul de drepturi şi libertăţi sau de instanţă.
(2) În cazul în care suspectul sau inculpatul este privat de libertate, în cauza respectivă sau în altă cauză, informarea prevăzută la alin. (1) lit. c) se va face atât către acesta, cât şi către avocatul, ales sau numit din oficiu, al acestuia.
(3) Netransmiterea punctului de vedere prevăzut la alin. (1) lit. a) şi c) în termenul stabilit de instanţă nu împiedică soluţionarea contestaţiei.
(4) Judecătorul de drepturi şi libertăţi sau instanţa soluţionează contestaţia în cel mult 20 zile de la înregistrarea acesteia.
(5) Contestaţia se soluţionează prin încheiere, în camera de consiliu, fără participarea părţilor şi a procurorului.
#M2
ART. 488^5
Soluţionarea contestaţiei
(1) Judecătorul de drepturi şi libertăţi sau instanţa, soluţionând contestaţia, verifică durata procedurilor pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul cauzei şi a punctelor de vedere prezentate şi se pronunţă prin încheiere.
(2) Judecătorul de drepturi şi libertăţi sau instanţa, în aprecierea caracterului rezonabil al duratei procedurii judiciare, va lua în considerare următoarele elemente:
a) natura şi obiectul cauzei;
b) complexitatea cauzei, inclusiv prin luarea în considerare a numărului de participanţi şi a dificultăţilor de administrare a probelor;
c) elementele de extraneitate ale cauzei;
d) faza procesuală în care se află cauza şi durata fazelor procesuale anterioare;
e) comportamentul contestatorului în procedura judiciară analizată, inclusiv din perspectiva exercitării drepturilor sale procesuale şi procedurale şi din perspectiva îndeplinirii obligaţiilor sale în cadrul procesului;
f) comportamentul celorlalţi participanţi în cauză, inclusiv al autorităţilor implicate;
g) intervenţia unor modificări legislative aplicabile cauzei;
h) alte elemente de natură să influenţeze durata procedurii.
#M2
ART. 488^6
Soluţii
(1) Când apreciază contestaţia ca fiind întemeiată, judecătorul de drepturi şi libertăţi sau instanţa admite contestaţia şi stabileşte termenul în care procurorul să rezolve cauza potrivit art. 327, respectiv instanţa de judecată să soluţioneze cauza, precum şi termenul în care o nouă contestaţie nu poate fi formulată.
(2) În toate cazurile, judecătorul de drepturi şi libertăţi sau instanţa care soluţionează contestaţia nu va putea da îndrumări şi nici nu va putea oferi dezlegări asupra unor probleme de fapt sau de drept care să anticipeze modul de soluţionare a procesului ori care să aducă atingere libertăţii judecătorului cauzei de a hotărî, conform legii, cu privire la soluţia ce trebuie dată procesului, ori, după caz, libertăţii procurorului de a pronunţa soluţia pe care o consideră legală şi temeinică.
(3) Dacă s-a constatat depăşirea duratei rezonabile, o nouă contestaţie în aceeaşi cauză se va soluţiona cu luarea în considerare exclusiv a motivelor ivite ulterior contestaţiei anterioare.
(4) Abuzul de drept constând în formularea cu rea-credinţă a contestaţiei se sancţionează cu amendă judiciară de la 1.000 lei la 7.000 lei şi la plata cheltuielilor judiciare ocazionate.
(5) Încheierea se motivează în termen de 5 zile de la pronunţare. Dosarul se restituie în ziua motivării.
(6) Hotărârea se comunică contestatorului şi se transmite spre informare tuturor părţilor sau persoanelor dintre cele enumerate la art. 488^4 alin. (1) lit. c), din dosarul cauzei, care sunt ţinute să respecte termenele cuprinse în aceasta.
(7) Încheierea prin care judecătorul de drepturi şi libertăţi sau instanţa soluţionează contestaţia nu este supusă niciunei căi de atac.
(8) Contestaţia formulată cu nerespectarea termenelor prevăzute de prezentul capitol se restituie administrativ.

#B
Va multumesc domnule avocat!
Din pacate avocatul meu se pare ca nu prea are habar de ceea ce mi-ati spus dumneavoastra si din pacate in momentul de fata nu pot sa renunt la el deoarece am incercat iar procurorul a cerut o reziliere a contractului,ori eu nu am facut un contract cu el doarece a zis ca ma va costa mai mult cu contract,nu am facut decat delegatia de reprezentare.
Deocamdata nu m-as avanta in a "reclama" procurorul, deoarece inca sper la o decizie favorabila mie, care cu siguranta nu va mai veni in cazul unei sesizari la superiori.
Va multumesc din suflet pentru sprijin si v-as ruga,daca se poate, pe viitor sa ma mai indrumati in ceea ce voi face. Va voi tine la curent.
Cu respect, O seara frumoasa!

Alte discuții în legătură

Dosar penal art.336 lazarescupaul lazarescupaul Ce pot face pentru urgentarea solutionarii dosarului,astept din septembrie 2014 si nuam nici cel mai elementar raspuns. (vezi toată discuția)
Conducerea cu permisul suspendat Florian87 Florian87 Buna ziua am și eu o nelămurire am condus cu permisul suspendat mi a fost suspendat permisul pentru viteza pe autostrada pentru perioada de 3 luni la mai ... (vezi toată discuția)
Tergiversarea unui dosar minion minion Unde pot face plângere în legătură cu tergiversarea administrării de probe (netrimiterea dosarului spre judecare) invocandu-se tot felul de motive (dosare ... (vezi toată discuția)