avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflict angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflict angajator

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: cumnata mea a nascut acum 2 luni dar din nefericire copliasul a murit dupa 5 zile, de la nastere, in spital ,dintr-o culpa medicala, dar situtia este cu atat mai dificila acum ca angajatorul ii face probleme.
Acum o luna au chemat-o si i-au spus ca nu este nici o problema cu reluarea activitatii si ca in momentul in care va fi pregatita se poate intoarce la job. Numai ca saptamana trecuta , nenorocitii fara suflet pt ca aftfel nu ii pot numi, au chemat-o si fara nici un fel de menajamente i-au transmis ca NU MAI AU NEVOIE DE EA, in situatia in care postul ei nu s-a desfiintat... firma nu intra in reorganizare, ...restructurari si toate cele. Sa nu mai mentionez CA IN TOT CALVARUL asta ei nu au ajutat-o cu nimic , nici moral nici financiar si mai sunt si ditamai firma de asigurari, pt care lucreaza de 10 ani cu CIM pe perioada nedeterminata si unde a stat si 12 ore pe zi.........
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pt ca ea nu mai poate intrat in ccc , atunci era in cele 42 de zile obligatorii dupa nastere( concediu de lauzie)..........groaznic.
Ce drepturi are in ac situatie? Angajatorul e obligat sa o primeasca inapoi?
MULTUMESC MULT.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:57, 29 Aprilie 2015
Faceti urgent o sesizare la ITM.
Dar e legal sa faca angajatorul asa ceva , exista specificat in lege cum se aplica sau se protejeaza mama in ac situatie, odata ca suporta tragedia in sine mai tb sa indure si ac comportament barbar din punctul meu de vedere.
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revena la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent .

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma "cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica, textul de lege nestabilind ca durata o perioada fixa .
Multumesc mult de raspuns dar ea nu se intoarce din CCC, pt ca copilasul a murit la 5 zile de la nastere , in spital, dintr-o culpa medicala iar cumnata mea era in concediu acela de 126 de zile. in momentul in care ac s-a terminat ea ce optiuni legale are pt ca comportamentul idiotul de angajator este cel descris in primul mesaj
OARE MAMELE CARE TREC PRIN ASTFEL DE TRAGEDII CE DREPTURI AU ?????? Unde e grija statului roman, cu ce legi le protejeaza.......

Nu e de ajuns trauma ca iti INGROPI copilul, primul tau nascut , de ce sa nu mai suporti si batjocora unora care cu greu pot fi numiti oameni.
Va rog sa ma ajutati, ce lege se aplica sau ce poate face in ac situatie?
multumesc
V-am dat textul de lege in mesajul anterior. Alte texte de lege nu exista in astfel de situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrare in somaj pgabriel2878 pgabriel2878 Buna ziua.Am o mica problema.Sotia mea a terminat CCC si a cerut administratorului firmei la care este angajata sa o bage in somaj.Aceasta sustine ca nu este ... (vezi toată discuția)
Cum pot inceta cim salariatei care revine din concediu crestere copil? sorana_g sorana_g Buna ziua, doresc sa stiu in ce conditii legale pot sa renunt la o angajata care se intoarce in 30..11.2013 din concediu ingrijire copil pana la 2 ani ( din ... (vezi toată discuția)
Revenire ccc anticipat anamariatudordanes anamariatudordanes Buna seara, Ma intereseaza in situatia in care ma intorc la munca mai devreme de 2 ani daca angajatorul are un cuvant de spus in a nu ma intoarce decat la ... (vezi toată discuția)