avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Accident de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Accident de munca

Buna-ziua,

Ce se poate face atunci cand angajatorul te forteaza sa declari ca accidentul de munca produs la sediul firmei s-a intamplat de fapt acasa? Este vba de un accident care a solicitat interventie neuro-chirurgica minora, insa vatamatul a declarat medicilor asa cum i-a impus angajatorul. Se mai poate face ceva pt a beneficia de concediu medical??
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 10:43, 29 Iunie 2009
Ce relevanta are unde s-a produs accidentul pentru obtinerea concediului medical?
Acest concediu este acordat pentru starea de boala fizica sau psihica a angajatului si nu pentru locul in care ea s-a produs. Angajatorul a preferat sa fie scos din cauza prin declaratia angajatului ca accidentul s-a produs acasa si nu la firma pentru a nu interveni complicatii, control pe linie de PM si pentru a se descoperi alte nereguli care ar fi condus cel putin la amendarea firmei si managerului, daca nu mai grav...;)
Intr-adevar, colega cora2006 are dreptate si acestea sunt si motivele pentru care angajatorul nu a vrut sa faceti public faptul ca accidentul s-a produs la locul de munca. In orice caz, puteti cere concediu medical, indiferent de ce ati patit si unde... este dreptul dvs.
Da, dar angajatorul nu accepta concediu medical platit, ci doar concediu de odihna fara plata.
1. Asemenea practici sunt la ordinea zilei. Angajatorul nu vrea sa se incarce cu un accident de munca, asta inseamna controale si verificari.
2. Salariatul accidentat nu trebuia sa dea acea declaratie. Sa declare medicului ca e accident de munca si asa sa ii scrie si in certiicatul medical.
3. Angajatorul este un nesimtit! El vrea sa se acopere si cu un CO (cum adica fara plata?) in care, chipurile, salariatul s-a accidentat.
4. Recomandarea mea este sa faceti imediat o sesizare la ITM. In asemenea cazuri se intervine urgent.
5. Ce faceti daca in urma accidentului urmeaza consecinte nu prea bune pentru cel bolnav? Angajatorul scapa si accidentatul sufera si plateste, poate, toata viata.
6. Daca salariatul vrea sa-l ierte pe angajator, asta este problema lui. Si asa fiind, salariatul sa pastreze acel certificat de concediu medical care ii poate fi de folos alta data.
Medicul poate da 2 tipuri diferite de medical, de aceea este obligat sa intrebe daca a fost in timpul muncii...
Certificatul medical pt accident de munca este altfel platit (100%) decat cel de boala obisnuita sau accident in afara muncii (75%)

Mi se parea culmea ca angajatorul sa nu ii plateasca nici macar medicalul acordat firesc, cu atat mai mult ca a avut bunavoinat sa nu declarea ca a fost in timpul muncii..... si sa-i ceara sa faca cerere de concediu de odihna #-o

Alte discuții în legătură

Accident de munca nedeclarat ci-cristi ci-cristi Care sunt consecintele pt un inspector ssm care lucreaza la o firma in care s-a produs un accident de munca nedeclarat (muncitorul a declarat la spital ca s-a ... (vezi toată discuția)
Dupa cat timp beneficiezi de concediu medical platit? camelush camelush Buna ziua. Fratele meu a avut un accident de munca in urma cu 4 luni, adica in pauza de masa a vazut pe el un zid fracturandu-i 4 vertebre si piciorul drept. ... (vezi toată discuția)
Accident de munca maria_cristina maria_cristina Sotul meu a suferit un accident la firma unde lucreaza. Este angajat cu carte de munca, dar angajatorul insista cu telefoane si amenintari sa declare ca s-a ... (vezi toată discuția)