avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt din locuinta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt din locuinta

Buna seara.
Vreau sa va relatez urmatoarele si eventual sa-mi dati o solutie sau un sfat pt cele relatate ( care sunt intru totul conforme cu realitatea!!!!).
Acum cateva luni am inchiriat un ap pe o perioada de 2 ani la o familie (sot si sotie), care au stat pe o perioada scurta in acel apartament cu inca 3 persoane ("sora" asa cum a fost recomandata de titulara contractului de inchiriere, copilul acesteia si bunica, respectiv mama "surorii".Si ca sa nu am probleme cu vecinii, am incheiat contract de inchiriere inregistrat la fisc, pe numele doamnei(sotie), si poate, nu doar ca sa nu am probleme cu vecinii, ci ca in cazul in care am vreo problema sa pot sa ma adresez politiei!!!. Dupa 15 zile, "sora"a venit la mine si m-a anuntat ca pleaca impreuna cu baiatul si bunica, pt ca nu mai suporta certurile cu sotul titularei de contract......si atunci am aflat ca de fapt nu era sora......Dupa inca 15 zile m-am trezit ca chiriasii au fugit, mi-au furat niste lucruri din casa, nu mi-au platit utilitatile si mi-au lasat cheile in cutia de scrisori, paguba per total ( lucruri +chirie+contract la rds care l-am deschis pt ei) undeva intre 3.500-4000 lei.
Am fost la politie si am anuntat cazul, iar dupa o perioada m-am dus sa vad ce se mai intampla. Atunci, cel care se ocupa de caz, mi-a spus ca a dat drumul plangerii penale, si pt ca eu stiam unde lucreaza chiriasa, mi-a dat o instintare pt ea prin care era anuntata sa se prezinte la politie si m-a intrebat daca vreau sa o duc eu. Am dus-o, si atunci era prima data cand ma vedeam cu d-na dupa plecarea lor, mi-a spus ca a luat lucrurile din grerseala, ca mi le aduce, i-am dat instiintarea dar dupa cum au decurs lucrurile mi-am dat seama ca ma lua "la misto". Acum o saptamana l-am sunat pe cel care se ocupa de caz, si am aflat ca nu se mai ocupa el, si mi-a dat numele persoanei care se ocupa.
Si acum urmeaza partea cea mai interesanta, dar mai intai eu nu prea mai am incredere in justitia romana, si ca va spun si de ce: acum 10 ani am contractat o locuinta intr-un asa zis cartier rezidential. Cu tot cu contract beton, nu am reusit sa misc lucrurile ca sa-mi recuperez banii......am pierdut o parte din bani ( peste 10.000E).iar daca ma luam dupa justitie probabil ca acum erau pierduti toti pt ca nu s-a mai dat decat o parte in folosiinta. Acum aprox 4 ani a fost sparta locuinta mamei mele, undeva langa Bucuresti. Au gasit amprente, am depus plangere,au gasit faptasul care in treacat fie spus mai sparsese cateva locuinte, si.....asa a ramas. Nu ne-a mai anuntat nimeni nimic. Am facut aceasta paranteza, deoarece mi-a crescut tensiunea cand am discutat azi la politie. Si sa revin.
Am mers azi la politie sa aflu noutati. Am aflat urmatoarele: ca nu este furt calificat si abuz de incredere, ci doar un furt simplu, ca cele reclamate de mine nu fac doi bani, pt ca nu am probe. Am spus ca am martor cel care a stat acolo si poate sa confirme, si mai poate spune ca a vorbit la telef cu chiriasa care i-a comunicat acelasi lucru, ca a luat acele lucruri din greseala......am aflat ca nu este buna proba..........ca imi trebuia proba video!!!!! Am intrebat totusi ca daca ma intalnesc cu chiriasa si o inregistrez cand imi spune ca mi-a luat lucrurile din greseala si le aduce inapoi............nici aceasta proba nu este buna ca probabil nu este oficiala ( nu am retinut cum mi-a spus).....iar intr-un final, plin de nervi, dupa ce am spus ca nu prea aveam incredere in politie (si am enumerat cele 2 experiente anterioare) iar acum nu mai am de loc am intrebat ce pot sa fac sa faca putina puscarie..........si am aflat ca nimic, ca pot sa ma judec pe civil pt recuperarea datoriei la intretinere, si daca vreau sa-mi mentin plangerea, pt ca pun in miscare un intreg aparat pt o suma minora, si sigur tot nu o sa fac nimic, si una peste alta am luat o teapa!!! Bineanteles ca mi-am mentinut plangerea si am spus ca-mi mentin sa nu-i mai tepuiasca pe altii ( si am aflat ca mai era reclamata!!) si am intrebat de ce nu se duce unde lucreaza......pt ca unde trimit citatii ( adica la locuinta mamei ei nu locuieste) si am aflat ca nu se permit in codul de procedura....care tine mai mult partea la parati decat la cei care reclama(daca am spus corect).....si eu nu am de gand sa ma mai duc pt ca se prea poate sa ma enervez, sa o iau la bataie si sa intru eu la arest!!!!.....
Cam asta a fost, am plecat buimac........probabil ca 2 ore nu am reusit sa ma desmeticesc..........pt cine este facut codul de procedura penala???
Intrebarile pe care le am ( si care-mi vin acum in minte) sunt: pana la urma era cuvantul meu contra cuvantului ei, si eu cred ca aveam un ascendent pt ca mi-a lasat bilet in usa prin care ma anunta ca cheile sunt in cutia de scrisori, deci a plecat hoteste........si chiar daca nu era asa, nu se putea lua in considerare martorul meu care confirma cele spuse de mine??...........chiar poti sa furi fara sa nu ai nici o problema????
Si inchei cu ceva ce mi-am amintit cand am scris ultima fraza ( "chiar poti sa furi fara sa nu ai nici o problema????"): prin anul 1994 un prieten mi-a spus urmatoarele.....frate, hai sa ne apucam sa combinam sau sa furam si noi ceva, pt ca noi suntem corecti, dar o sa ne creasca copii mari si o sa ne intrebe ce am facut, de ce nu am muncit cum au muncit parintii la colegii lor care au de toate, si noi cu salariul, in afara de un concediu, si ala prin sindicat nu o sa le oferim!!!!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:08, 5 Mai 2015
Este trist, dar asa se intampla. Pe de o parte politia incearca sa bage gunoiul sub preş, adica sa nu primeasca plangerile ca sa dea bine la evaluare si sa doarma in liniste pe banii contribuabililor (astfel inca datele statistice ale criminalitatii in tara noastra dau foarte bine in comparatie cu alte tari, dar nu sunt conforme cu realitatea), iar pe de alta parte chiriasii s-au specializat in astfel de ţepe, intrucat nu ca nu ar fi legi, dar nu are cine sa le aplice, iar pe si de alta parte proprietarii nu sunt nici ei pregatiti sa faca fata realitatii si sa isi selecteze cu atentie clientela. Asta-i treaba. Ce v-au furat? Intradevar aveti posibilitatea sa va indreptati in civil pentru pagubele pricinuite, mai ales ca aveti contract de inchiriere, si sa o urmariti silit pe venituri la locul de munca (caci banuiesc ca bunuri nu are).
Depuneti plangerea si la parchet. Poate trateaza cazul altfel. Daca veti fi intrebat de ce ati depus plangere si la parchet le spuneti ca politia nu a intreprins nimic in vederea rezolvarii cazului.

Cercetarea penală este efectuată fie de poliție, fie de către procuror (organul de cercetare penală). În funcție de infracțiunile cercetate, cercetarea penală poate fi efectuată de poliție, sub supravegherea procurorului sau, în mod direct, de către procuror, asistat de poliție.

[ link extern ]


Art. 289-NCPP
Plângerea
(1)Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.
(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.
(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.
(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.
(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.
(6) Plângerea formulată oral se consemnează într-un proces-verbal de către organul care o primeşte.
(7) Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu îşi însuşeşte plângerea.
(8) Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă. În cazul în care făptuitorul este persoana care reprezintă legal sau încuviinţează actele persoanei vătămate, sesizarea organelor de urmărire penală se face din oficiu.
(9) Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.
(10) În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care locuieşte pe teritoriul României, cetăţean român, străin sau persoană fără cetăţenie, şi prin aceasta se sesizează săvârşirea unei infracţiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea şi să o transmită organului competent din ţara pe teritoriul căreia a fost comisă infracţiunea. Regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător.

Detalii: [ link extern ]
Politia incearca sa faca cum ii este mai bine.
Daca considera ca nu poate ajunge la o condamnare o lasa moale.

Trebuie probat ca au furat si trebuie facuta o ancheta penala.
Aveti acest drept recunoscut de lege.
Mai mult este greu de spus deoarece este vorba de detalii concrete.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnducerea in eroare a organelor judiciare Roman85 Roman85 Buna Ziua am depus la parchet doua plangeri fata de doua persoane sub aspectul savarsirii infractiunii de inducere in eroare a organelor ... (vezi toată discuția)
Art. 210 cp vldstf vldstf pot sa depun o plangere in numele sorei mele care este plecata la munca in strainatate pentru furtul unor lucruri din casa de catre sotul acesteia? daca nu pot ... (vezi toată discuția)
Spetza nickallai nickallai Pareta vatamata A.A. detzine si inchiriaza unei persoane o schela metalica, inchirierea fiind efectuata in baza unui inscris de mana in fata unui martor. ... (vezi toată discuția)