avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Firma constructii, neemitere NIR si BC, consecinte?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Firma constructii, neemitere NIR si BC, consecinte?

Firma mica de construcții.
Conform căror acte normative și în ce mod se penalizează neemiterea de nir-uri și bonuri consum pt materiale de constructii cumpărate de firma, cu facturi. Acestea sunt transportate de firma sau vanzator, direct la beneficiari care vizează facturile ca au primit materialele, ele sunt introduse apoi în contabilitate, și în final cuprinse în situații de lucrări. Avand initial contract pt lucrari și la final proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor, acestea sunt achitate de beneficiar de câțiva ani. Un control anaf poate elimina aceste facturi in totalitate din evidenta contabila cu consecințele de rigoare(legate de tva, impozite, penalizari), pe motiv ca nu exista aviz expeditie, nir-uri, bon consum pe fiecare beneficiar? Deși repet beneficiarul a vizat toate actele care certifica ca a primit materialele care au fost introduse în opera, a recepționat si achitat lucrarea conform situațiilor de lucrări.
Aștept păreri. - See more at: [ link extern ]
Cel mai recent răspuns: ContSters106950 , utilizator 15:07, 10 Mai 2015
De ce nu ati facut N.I.R. si B.C.? In fond, sunt doar niste hartii...
alti constructori procedeaza la fel(nu este o scuza pt mine), si nici cele doua contabile avute nu au spus ca trebuiesc intocmite.
Au sustinut ca daca nu am magazie de materiale, nici magazioner, si nici un material introdus in gestiunea magaziei, ci in opera imediat, nu necesita nir si bc.
Am considerat ca nu este normal sa fac nir si bc daca materialul luat din magazin ajunge direct la beneficiar care vizeaza factura, apoi situatia de lucrari, procesul verbal de receptie, si plateste lucrarea.
Am prezentat la control o lista cu facturile de materiale cuprinse in fiecare lucrare, deoarece au spus ca nu pot sa afle ce materiale sunt introduse in lucrari, daca nu am bon consum.
Dar de exemplu pt o factura cu 10 t otel beton, fac nir si apoi bc pt Vasile de 10 t, si lui Vasile ii duc 7 tone si 3 t le vand la alta persoana. Vasile vizeaza toate actele si plateste lucrarea. In acest caz toate actele sunt ok?
Sunt de acord cu amenda, penalizare, ceva..., dar sa elimini matrialele cand lucrarea este receptionata si platita, o consider.... , cava ilogic.
Pe langa acest aspect au fost eliminate si majoritatea facturilor de telefonie, bonurile de motorina, mausi, tastatura, monitor, casti pt telefon mobil, si multe altele.
Am facut contestatie, astept raspuns.
Pana atunci caut un raspuns competent si consultatie retribuita eventual cu sustinere in continuare a cauzei in instanta.
Inca o intrebare: cum poate verifica controlul o lucrare de constructii cu pret specificat in contract de lei/mp construit sau pe total lucrare, la rosu sau la cheie, deci fara deviz sau situatie de lucrari. Este specificat undeva in lege ca trebuie sa faci deviz pe categorii de lucrari cum se fac la lucrarile de volum mare?
Cu multumiri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoreceptia ContSters109653 ContSters109653 Am caz de magazin , la care Garda Financiara a pus sanctiune de 3000 Ron , pentru ca a prins-o cu paine in raft , fara aviz, fara factura , fara receptie ... (vezi toată discuția)
Autoreceptia ContSters109653 ContSters109653 Stim cu totii ca legea trebuie respectata si nu discutata . Am caz de magazin , la care Garda Financiara a pus sanctiune de 3000 Ron , pentru ca a prins-o ... (vezi toată discuția)
Bon de consum motorina dncmn78 dncmn78 Buna-ziua , Am o firma de constructii si folosesc utilaje cu motorina. Am intrebat si la finante(ca sa fiu mai sigura ) in ceea ce priveste deducerea TVA si ... (vezi toată discuția)