avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... lncadrare boli intr-un grad de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

lncadrare boli intr-un grad de invaliditate

Buna ziua.
Unchiul meu sufera de mai multe afectiuni si 1) vreau sa stiu daca se incadreaza intr-unul dintre gradele de invaliditate pentru pensie de invaliditate, intrucat din anexa la HG 155/2011 nu am stiut sa echivalez aceste boli.

Aceste boli sunt: TBC pulmonar bacilifer; hipertensiune arteriala esential, insuficienta renala cronica, anemie, deficit de acid folic. In actele medicale mai scrie: pacientul va incheia ciclul de trtament antituberculos cu medicamente de prima linie cu un total de 9 luni de tratament.

Mentionez ca nu are scrisori medicale de medici specialisti si nu a efectuat controale in tara ci in italia, dar are actele medicala semnate de directorul medical al unitatii de boli infectioase ale aparatului respirator, Institutul national pentru boli infectioase L. Spallanzani, si cu traducere legalizata in tara.

2) Daca bolile enumerate se incadreaza intr-un grad de invaliditate, ce ar trebui sa faca pentru a i se recunoaste la comisia de exertiza asupra capacitatii de munca aceste documente medicale?
Mentionez ca mai are de la medicul cardiolog (din cadrul sectiei de cardiologie a spitalului judetean) scoase urmatoarele documente medicale: EKG + scrisoare medicala cu urmatoarele diagnostice:
- hipertensiune arteriala foarte severa cu risc ....(adincit parca scrie);
- insuficienta renala cronica
- sechele TBC pulmonar;
- TA = 170/100 mmHg
- AV = 87


Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2015
eagle_free, utilizator
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 17:39, 11 Mai 2015
Afectiunule enumerate de dumneavoastra sunt intradevar grave,dar singurul organism in masura sa faca evaluarea si incadrarea in grad de invaliditate este Comisia de Epertiza a Capacitatii de munca de pe raza domiciliului pacientului.Mai exista si alti factori care de iau in considerare(vechime,stagiu de cotizare).Cu toate documentele medicale si cu bilet de trimitere de la medicul de familie se prezinta la Comisia de expertiza si va fi evaluat si incadrat corespunzator.
Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2015
bellefille, utilizator
Multumesc pentru atentia acordata, dar nu mi-ati dat nici o noutate. In primul rand, in urma unei decizii de neconstitutionalitate a unor prevederi din legea 263/2010, a curtii constitutionale, nu se mai impune un anumit stagiu de cotizare pentru accesarea pensiei de invaliditate.

In privinta "tuturor actelor medicale" nu m-am lamurit asupra valabilitatii actelor medicale la care v-ati referit mai sus, daca ar trebui echivalate sau nu, si nici asupra bolilor. Stiu ca au existat discutii despre un eventual proiect de lege prin care sa se includa in lista bolilor pentru pensie si boala TBC.


De aceea, astept un raspuns pertinent de la cineva in masura sa ma lamureasca, sau care s-a lovit in practica in legatura cu bolile enumerate mai sus de mine, daca sunt sau nu luate in considerare la incadrarea in gradele de invaliditate.

De asemenea, as dori o parere despre necesitatea echivalarii/recunoasterii actelor medicale din strainatate.

Doresc sa ma lamuresc in prealabil, pentru a nu bate drumuri inutile.

Va multumesc.
buna pentru ca vrei un raspuns mai clar nu stiu dar pentru IRC sau insuficienta renala cronica daca face dializa atunci trebuie sa primeasca gradu grav cu insotitor asta pot sa-ti zic sigur pt ca eu na-m lovit de aceasta boala la rinichi daca nu face dializa inca in functie de analize se poate incadra la gradu 2 sa 3 la comisia de handicap si mai poti obtine si pensia de boala care este alceva si nu au nici o legatura una cu alta pt pensia de boala ai nevoie sa platesti o luna la casa de pensi in jur de 230 de ron ca asa e legea , iar in legatura cu actele legalizate mai bine te prezinti la comisiile cele 2 care ti le-am zis si vezi ce zic daca trebuie legalizate sau sa-ti faci si aici in romania acelesi acte pe scurt pt insuficienta renala cromica in functie de analize sau daca face dializa atunci are dreptu si la pensia de boala si la indemnizatia de handicap.o seara faina

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate Bob67 Bob67 Buna ziua ! Am 46 de ani si sunt bolnav de insuficienta renala cronica -stadiu terminal din anul 2012 fiind dependent de dializa de 3 ori pe saptamana . Tot ... (vezi toată discuția)
Incadrare in grad de handicap Elena.1980 Elena.1980 Buna ziua, Sotul meu in varsta de 38 de ani a fost diagnosticat la varsta de 16 ani cu poliartrita reumatoida. Boala e evoluat in tot acest timp dar fara a ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate ivascanu nicolita ivascanu nicolita SOTUL MEU A MURIT ACUM O LUNA IN URMA UNUI ACCIDENT A LUCRAT IN SECTOR MINIER SI PESTE 2 LUNI URMA SA PRIMEASCA SALARIILE COMPENSATORII IN VEDEREA IESIRII LA ... (vezi toată discuția)