avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Act aditional cf Ordin 1127.2013 acordare beneficu la ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Act aditional cf Ordin 1127.2013 acordare beneficu la plata pt materiale/echipamente la receptie pe santier

Buna ziua,

Raportat la prevederile Ordinului 1127/2013 intimpin o problema privind intocmirea unui act aditional la un contract de executie de lucrari semnat in 2014.
In anexa 1, la art.II se prevede ca:
" În cazul semnării unor contracte de lucrări noi se vor avea în vedere includerea în documentaţia de atribuire a unei clauze contractuale de plată a echipamentelor şi/sau a materialelor la recepţionarea acestora pe şantier şi întocmirea unei anexe cu tipurile şi cantităţile de echipamente şi/sau materiale relevante."
AC nu a prins aceasta clauza in documentatia de atribuire, si nici in contract. La data de azi Executantul a formulat o cerere in care solicita incheierea unui AA prin care s apoata beneficia de prevederile art.IV, pct.A din anexa 1 la acest ordin, adica sa i se faca plata la materiale/echipamente la receptia pe santier, anterior punerii in opera, desi in contract se prevede modalitatea de plata pe baza situatiilor de lucrari.
Intrebarea mea este daca, Contractul a fost semnat in 2014 - deci il consider contract nou, raportat la alin. din ordin mai sus mentionat, - nu am prevazut clauza in documentatie si nici in contract se poate incheia acest AA, in conditiile in care criteriul de atribuire a fost pretul cel mai scazut si durata de executie?
Se poate considera aceasta ca fiind o modificare esentiala a contractului de natura de a atrage corectii financiare - fiind finantat din fonduri UE?


Multumesc tuturor anticipat pt sprijin!
Contractul fiind semnat in anul 2014, semnatarii lui aveau conostinta de Ordinul comun nr.1127 /2013 pentru aprobarea Instrucţiunii privind plata echipamentelor şi/sau a materialelor livrate şi recepţionate de către beneficiar pe şantier, în cadrul contractelor de lucrări finanţate în Programul operaţional regional, Programul operaţional sectorial Mediu şi Programul operaţional sectorial Transport.
Daca nu a fost inclus in clauze/preturi si/sau un contract, poate fi vorba de vointa partilor si/sau o omisiune, intentionata sau nu.
Schimbarea situatiei se poate face numai prin Act aditional, agreat si semnat de toate partile.
Totusi, data fiind imprejurarea ca atribuirea s-a facut intr-o anumita forma/conditii/pret, schimbarea datelor poate atragerea pierdferea finantarii si anularea atribuirii.
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2015
legalmgm, utilizator
In conditiile in care Ord. 1127/2013 face referire in mod clar pt cele 2 situatii disticte - contracte noi - "In cazul semnarii unor contracte de lucrări noi se vor avea în vedere includerea în documentatia de atribuire a unei clauze contractuale de plată a echipamentelor şi/sau a materialelor la recepţionarea acestora pe şantier şi întocmirea unei anexe cu tipurile şi cantităţile de echipamente şi/sau materiale relevante." si pt cazul modificarii contractelor de lucrari existente si aici vb de contractele incheiate inainte de data de 19.11.2013- data publicarii ord. in MO, eu consider ca pt speta mea, in care data procedurii si a semnarii contractului sunt ulterioare aparitiei Ord.1127/2013 (nu s-a avut in vedere la publicarea documentatiei de atribuire) - deci vb de un contract de lucrari NOU (raportat la data publicarii in MO a Ord. 1127) nu se poate face un act ad. pt plata in avans a materialelor.

VA ROG PUNCTE DE VEDERE PT SPRIJIN.......AM NEVOIE URGENT!!! multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Racordare energie electrica organizare de santier in solutie definitiva xstranger xstranger Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea ptoblema si anume, an o locuinta in curs de constructie la care in februarie 2021 am bagat documentatia necesara ... (vezi toată discuția)
Contract in conditii lump sum andr33apn andr33apn Care sunt prevederile unui contract in conditii lump sum? Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Oferta tehnica vizavi de oferta financiara birta birta la devize oferta formular F3-listele de cantitati ( devize) se considera oferta tehnica sau oferta financiara ? (vezi toată discuția)