avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... vechime in munca pentru anii lucrati in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

vechime in munca pentru anii lucrati in strainatate

Am lucrat 15 ani in Franta (contract, plata asigurari sociale, totul la zi), in domeniul militar. Pentru aceasta activitate primesc lunar o renta / pensie.

M-am intors in Romania si lucrez de 7 ani la o firma. DRH-ul refuza sa-mi ia in calcul anii lucrati in strainatate, in ciuda faptului ca am adus documente justificative. Precizez ca angajatii din firma, primesc anumite sporuri (zile de concediu suplimentare, remuneratie), in functie de vechimea in munca. Ce trebuie sa fac, cui sa ma adresez, ca anii lucrati in strainatate sa-mi fie luati in calcul la noul loc de munca?
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:47, 28 Mai 2015
Pana la data de 01.01.2011, cand a fost abrogat Decretul nr.92/1976, perioadele de timp lucrate in strainatate de cetatenii romani se dovedesc cu actele originale emise de unitatile la care s-a desfasurat activitatea, in afara de cazurile in care, in conventiile incheiate de Romania cu alte state, se prevede altfel.

Dupa aceasta data, nu mai exista o astfel de reglementare.

Legea nr.263/2010 prevede :
Art. 19

(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguratii datoreaza si/sau platesc contributii de asigurari sociale in sistemul public de pensii din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.
(2) La stabilirea drepturilor de asigurari sociale se iau in considerare stagiile de cotizare realizate in sistemul public de pensii din Romania, precum si perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare in alte tari, in conditiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter international la care Romania este parte si/sau regulamente comunitare.
...

Prin urmare, anii munciti in Franta vi se vor lua in considerare la pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca ceraselac ceraselac Buna ziua. Am lucrat 7 ani in strainatate cu contract de munca.Acum lucrez in tara. Este posibil sa mi se ia in calcul aceasta vechime la locul actual de munca? (vezi toată discuția)
Vechime in munca ivan nicolae ivan nicolae As dori sa stiu daca vechimea in munca dobandita in Italia poate fi luata in calcul aici in Romania pentru acordarea sporului de vechime. (vezi toată discuția)
Anii de munca lucrati in anglia (2004-2019) se considera la vechimea ... titidorobantu titidorobantu Anii de munca lucrati in Anglia (2004-2019) se considera la vechimea in munca in Romania? (vezi toată discuția)