avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi

Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la nivel de societate sau de ramura pt. a putea sti daca am dreptul la salarii compensatori si cate anume .Soc.nu mi la dat ,sindicat nu exista defapt iar la Directia Munci verbal ,deci neoficial, mi s-a comunicat ca nu am sansa doar daca actionez in instanta. Cum sau unde as mai putea incerca a afla continutul acestui contract. Va multumesc..
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 21:36, 14 Iulie 2009
aveti drept legal la primirea salariilor compensatorii, fie ca este stipulat in contractul de munca , fie ca nu.Faceti o adresa la unitatea la care lucrati si cereti aceste drepturi ce vi se cuvin.In cazul in care primiti negatie, adresati va la ITM.
1. Pentru a afla din care ramura face parte societatea la care ati lucrat trebuie sane spuneti domeniul de activitate al acesteia.
2. În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Chiar daca nu aveti CCM la nivel de unitate se aplica ccm la nivel de ramura sau CCM la nivel national. Acesta din urma prevede la art.78 alin.1 ca, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
3. Daca angajatorul refuza sa va acorde aceste salarii compensatorii, aveti posibilitatea sa depuneti o sesizare catre ITM (nu Directia de Munca) sau sa formulati o actiune in instanta (instanta de judecata fiind singura institutie care poate obliga pe angajator sa va achite aceste salarii compensatorii).
Este vorba de o fabrica de paine-ramura de panificatie
Buna ziua.
Si eu sunt cam in aceeiasi situatie. Nu am primit salariul compensatoriu odata cu desfiintarea postului ( dec 2008). Dupa ce am citit cele scrise aici pe forum am depus o cerere la societatea unde am lucrat, impreuna cu alte colege aflate in aceeiasi situatie. Cand am depus cererea ni s-a raspuns ca in contractul la nivel de unitate nu scrie despre aceste salarii. La o saptamana dupa ce am depus cererea, vazand ca nu ne suna nimeni, am sunat noi si ni s-a raspuns ca o sa primim banii....dar peste cateva luni pentru ca acum nu au. Mentionez ca aveam un salariu brut de 900 Ron si sincer mie nu mi se pare o suma fabuloasa care nu poate fi platita. Mai mult nu mi se pare normal ca a trebuit sa sunam noi pentru a afla un raspuns.Din moment ce aveau deja raspunsul ar fi trebuit sa ne contacteze ei, nu?
Ce ar trebui sa facem acum? Sa asteptam 2-3 luni, asa cum au zis ei? Sa facem sesizare la ITM? Este normal sa asteptam atat daca aceste salarii ar fi trebuit sa le primim odata cu ultimul salariu?
1. In astfel de situatii ITM nu poate dacat constata ca angajatorul nu v-a achitat drepturile banesti cuvenite. Nu poate obliga pe angajator sa va platesca banii.
2. Cea mai buna solutie este sa actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.

Alte discuții în legătură

Contract munca nivel national si salariu compensatoru mon_maria mon_maria Buna ziua. O firma cu 8 salariati, a facut 1 concediere individuala ce nu tine de pesoana salariatului. Este obligata sa plateasca salariu compensatoriu? ... (vezi toată discuția)
Societatile care nu au ccm(cu mai putin de 21 salariati) nu sunt obligate la plata saariului compensator? ralucat32 ralucat32 Buna ziua. Va rog sa imi raspunde-ti la aceasta intrebare. Am mai postat-o dar nu am primit raspuns daca este sau nu obligata societatea. In urma ... (vezi toată discuția)
Prevederile ccm la nivelulu ramurii comert MITULINA MITULINA Datorita faptului ca am reusit sa obtin un salariu compensator de la firma unde am lucrat, mi-am propus sa anunt si daca pot sa si ajut...cunostintele mele ... (vezi toată discuția)