avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plafon incasari si plati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plafon incasari si plati

Buna ziua, ma poate lamuri si pe mine cineva in legatura cu plafonul de incasari si
plati catre administrator reprezentind creditare firma - Acest tip de plati/incasari intra in calculul plafonului de plati/incasari in valoare de 10.000 ron/zi catre/dela alte
entitati respectiv persoane juridice, II, PFA, etc. ???#-o O exceptie este plata salariilor in numerar? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Ciortea Zita , utilizator 13:27, 4 Iunie 2015
Pentru operatiuni cu persoane fizice reprezentand primiri de împrumuturi sau alte finanţări, repsectiv restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, este un plafon separat:

Legea 70/2015:

Art. 4. - (1) Operaţiunile de încasări în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
(2) Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană, pentru operaţiunile de încasări în numerar prevăzute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, în condiţiile în care între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) şi persoanele fizice sunt încheiate contracte de vânzare- cumpărare cu plata în rate, conform legii.
(4) Operaţiunile de plăţi în numerar efectuate de persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către o persoană, pentru tranzacţiile mai mari de 10.000 lei.


Art. 5. - Plafoanele-limită prevăzute de prezentul capitol nu se aplică de către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), pentru următoarele operaţiuni:
...
d) retragerea de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal prevăzute de lege şi pentru alte operaţiuni de plăţi efectuate către persoanele fizice, altele decât cele prevăzute la art. 4 alin. (4);
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
Ioan Petru Butariu, Contabil
Multumesc mult, asa am inteles si eu ca este plafon separat dar am vrut sa fiu sigura.
O zi plina de impliniri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon creditare firma ContSters126873 ContSters126873 buna seara .care este plafonul maxim care se poate credita o societate intr-o zi? (vezi toată discuția)
Limita plati persoane fizice 50000 lei sutrif sutrif Buna ziua, Am vandut o masina a carei pret este de 60000 lei. Cumparatorul imi da un avans de 10000 lei. Mai pot incasa 40000 cash in alta zi si doar restul ... (vezi toată discuția)
Vanzare autoturism de firma amortizat anita10 anita10 Conform noilor norme este permisa incasarea in numerar a c/v unui autoturism amortizat complect vandut unei persoane fizice in cazul in care suma totala nu ... (vezi toată discuția)