avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ABSENTE NEMOTIVATE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ABSENTE NEMOTIVATE

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie?
- am un salariat cu CIM pe 1 luna (expira pe 20 iunie 2015) care absenteaza nemotivat din data de 12.06.2015, fara a lua legatura cu noi, nici noi nul-am putut contacta. In acest caz cum este corect sa procedez?
1. daca nu apare pana la data de 20.06.2015 il trec in pontaj nemotivat si fac incetarea de drept a CIM , iar absentele nemotivate din pontaj le trec in adeverinta de vechime?
2. este obligatorie suspendarea CIM pentru absente nemotivate ( in acest caz) REgul. Intern prevede ca la 3 zile nemotivate se desface cim?


Cel mai recent răspuns: comancorinaadelina , utilizator 11:33, 17 Iunie 2015
comancorinaadelina a scris:

...In acest caz cum este corect sa procedez?
1. daca nu apare pana la data de 20.06.2015 il trec in pontaj nemotivat si fac incetarea de drept a CIM , iar absentele nemotivate din pontaj le trec in adeverinta de vechime?
2. este obligatorie suspendarea CIM pentru absente nemotivate ( in acest caz) REgul. Intern prevede ca la 3 zile nemotivate se desface cim?



1. Intr-adevar, il pontati nemotivat pana la data de 20.06.2015 si apoi constatati incetarea de drept a c.i.m. ca urmare a expirarii duratei pentru care a fost incheiat.

2. Nu este obligatorie suspendarea c.i.m. pentru absente nemotivate.
Multumesc. Mai vin cu o intrebare.
Daca am o cerere incetare CIM cu acordul partilor in data de 16.06.2015 (azi suntem in 15) iar eu nu sunt la servici (eu inregistrez in REVISAL) pot inregistra decizia de incetare si transmite revisalul pe data de 17.06.2015?
Multumesc.
Puteti face acest lucru, dar angajatorul dvs este pasibil de o sanctiune contraventionala din partea ITM-ului la un eventual control.

HG nr. 500/2011
Art. 4
(1) Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) se face dupa cum urmeaza:
....
d) elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. i) se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca/la data luarii la cunostinta a evenimentului ce a determinat, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca;
....

Art. 9
(1) Constituie contraventii
urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
.....
c) necompletarea elementelor contractului individual de munca conform art. 3, respectiv netransmiterea registrului in termenele prevazute la art. 4;
....
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
...
b) cele prevazute la lit. b)—c), cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei;
....
(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
Multumesc frumos.
Dar in cazul in care , un contract inceteaza de drept pe data de 18.07.2015 (data de 17 este ultima zi lucratoare a salariatului respectiv) iar 18 este sambata (zi nelucratoare,) cum este corect sa procedez?
- cand fac decizia de incetare, operarea si transmiterea revisalului?
sau duta caz, prelungirea contractului ?

Incetarea c.i.m. are ca data ziua de 18.07.2015, iar transmiterea REVISAL-ului se va face cel mai tarziu in data de 20.07.2015.

Prelungirea duratei c.i.m. se va face cu data de 18.07.2015, iar transmiterea in REVISAL se va face cel mai tarziu in data de 14.08.2015.

Alte discuții în legătură

Data incetare cim Michaela_D Michaela_D Buna ziua, Daca data incetare ptr cim determinat este intr-o zi nelucratoare, se inceteaza in ziua respectiva nelucratoare sau in prima zi lucratoare. Si ... (vezi toată discuția)
Operare nemotivate in revisal Herra_ Herra_ Buna ziua, 1. Avem o persoana careia i-am trimis citatii de prezentare in vederea concedierii disciplinare. Pana aici, totul e simplu....sau cel putin ... (vezi toată discuția)