avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot schimba numele copilului fara acordul tatalui?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot schimba numele copilului fara acordul tatalui?

Am un baiat(4ani si 3luni) din o relatie (necasatoriti-copilul pe numele lui). Tatal nu ajuta la cresterea lui cu nimic de 3 ani si 8 luni. Vreau sa stiu daca pot obtine dreptul ca copilul sa fie pe numele meu.Am nevoie de un raspuns urgent ! Va multumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2015
catyelena, utilizator
In anumite cazuri prevazute de lege si pentru motive intemeiate, da, se poate solicita schimbarea numelui minorului, pe cale administrativa sau schimbarea numelui de familie al minorului se poate face odata cu schimbarea numelui de familie al parintilor sau separat, dar tot pentru motive temeinice.
Pentru minori, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de catre tutore. Daca parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea numelui, va hotari autoritatea tutelara.Cand cererea este facuta de unul dintre parinti, este necesar acordul celuilalt parinte, dat in forma autentica.În cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta. Legea nu cere acordul celuilalt parinte în cazul în care el este pus sub interdictie, ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.
Acordul nu este necesar in cazul in care celalalt parinte este pus sub interdictie ori este declarat judecatoreste disparut sau decazut din drepturile parintesti.Cand minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.Pentru persoana pusa sub interdictie, cererea de schimbare a numelui se face de catre tutore, cu incuviintarea autoritatii tutelare. In cazul in care parintii copilului sunt decedati, necunoscuti, pusi sub interdictie, declarati judecatoreste morti ori disparuti sau decazuti din drepturile parintesti si nu a fost instituita tutela, in cazul in care copilul a fost declarat abandonat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, precum si in cazul in care instanta judecatoreasca nu a hotarat incredintarea copilului unei familii sau unei persoane, in conditiile legii, cererea de schimbare a numelui minorului se face de catre serviciul public specializat pentru protectia copilului din subordinea consiliului judetean, ori, dupa caz, a consiliului local municipal, orasenesc, comunal sau al sectorului mun.Bucuresti.
Mai multe detalii pe:
[ link extern ]
Multumesc frumos pentru raspuns. Cu toate ca nu ajuta la cresterea lui,nu il viziteaza,vorbesc foarte rar la telefon NU ESTE DE ACORD CU CEDAREA NUMELUI. Credeti ca pot obtine acest drept prin judecatorie?
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2015
catyelena, utilizator
cereti-i pensie in instanta daca nu contribuie de bunavoie. Numele nu are legatura cu crescutul.
Trebuie sa aveti un motiv temeinic pt care solicitati schimbarea numelui, iar faptul ca nu il intretine si nu va ajuta nu are nicio legatura cu numele.
sa aveti probe ca tatal nu e de acord , in lipsa acordului tatalui poate hotari autoritatea tutelara, daca nu aveti un rezultat pozitiv, incercati si in instanta unde trebuie sa dovediti ca ar fi in interesul copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numele copilului se poate modifica? CantaCristinaAncuta CantaCristinaAncuta La căsătorie am păstrat doar numele sotului, acum la divort eu îmi redobandesc numele dinaintea casatoriei. Iar as dori daca se poate sa ii adaug si numele ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor cristian p cristian p Va rog sa-mi spuneti ce lege si ce articol din ea interzice schimbarea numelui minorului fara acordul tatalui. Multumesc (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil Molesag Alina Molesag Alina Buna ziua. Daca sunt recasatorita ,pot schimba numele copilului ca al meu fara sa decad tatal din drepturi?are 10 ani (vezi toată discuția)