avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Venituri din drepturi de autor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Venituri din drepturi de autor

Buna ziua,

Trebuie sa calculez venituri din drepturi de autor pentru doua cazuri diferite si anume: pentru un pensionar si pentru un angajat cu contract de munca cu norma intreaga. Ce impozit si ce obligatii (CAS, CASS, Somaj ) calculez in cele doua cazuri?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: elenagabi , utilizator 16:47, 22 August 2015
Pentru ambii se va retine doar impozitul pe venit 16% si contributia la sanatate 5,5%. Fara contributie la pensie. Veti completa si depune declaratia 112 pana pe 25 a lunii urmatoare celeia in care se face plata netului.
Pentru persoana angajată cu contract individual de munca NU se plateste CASS in cazul drepturilor de autor (persoanele care realizează venituri de natură salarială nu au obligaţia achitării CASS din suma obţinută prin contractul de drepturi de autor). ÎNSĂ, de la 1 ianuarie 2016, şi pentru contractele pe drepturi de autor (chiar dacă persoana respectivă este angajată în altă parte cu CIM) se vor plăti atât CAS, cât şi CASS (potrivit noului Cod fiscal, încă neaprobat). Iar impozitul care trebuie reţinut este de 10% din suma brută, în cazul persoanei angajate, iar în cazul pensionarului (dacă are pensia mai mare de 740 lei) impozitul este de 10% aplicat la (venitul brut minus CASS).
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 August 2015
elenagabi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt pensionar militar angajat, din veniturile realizate este obligatorie retinerea cass? arvat_t arvat_t Sunt pensionar militar,mi se retine cass prin cupon de pensie,in cazul in care sunt incadrat in munca ,angajatorul este obligat sa-mi achite cass ?Va multumesc. (vezi toată discuția)
Retinerea cass din pensie A183 A183 Buna ziua, Tatal me are 60 de ani este pensionar, dar lucreaza incontinuare la o societate privata. Este normal sa plateasca de 2 ori contributia catre ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari sociale de sanatate Hortopan Sorin Hortopan Sorin Sunt pensionar și plătesc CASS-ul de 5,5% reținut la drepturile de pensie ce depășesc suma de 740 lei. Sunt angajat cu conventie civila la 4 ... (vezi toată discuția)