avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Taxa radio este obligatorie pt apartamentele la care ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Taxa radio este obligatorie pt apartamentele la care nu locuieste nimeni?

Buna ziua!

Detin un apartament la care nu mai locuiesc de mai mulţi ani si am instiintat furnizorul de energie electrica de acest lucru pentru a fi scutiti de plata taxei radio. Pe factura emisa de acesta, luna de luna mi se trece o taxa radio obligatorie, deşi consumul de energie electrica este 0. Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo lege in acest sens, pentru a nu mai plăti aceasta taxa pentru persoanele care nu locuiesc la locaţia de facturare, nu pentru cele care nu detin aparate radio. Am inteles ca si telefonul mobil reprezintă o sursa radio.

Astept raspunsul dumneavoastra!

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 15:31, 7 Iulie 2015
Enel Energie şi Enel Energie Muntenia au fost mandatate de către Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune să factureze şi să încaseze aceste taxe, urmare a Hotărârilor de Guvern 977/2003 şi 978/2003 publicate în MO 607/2003.

În conformitate cu dispoziţiile Legii 41/1994, republicată, cu completările şi modificările ulterioare şi ale HG 977/2003 şi HG 978/2003 persoanele fizice cu domiciliul în România au obligaţia să plătească o taxă lunară pentru serviciul public de radiodifuziune şi o taxă lunară pentru serviciul public de televiziune, cu excepţia celor care declară pe propria răspundere că nu deţin receptoare radio şi/sau TV şi a celor care, potrivit legii, beneficiază de scutire de la plata acestor taxe.
Prin receptor radio se înţelege orice aparat care poate recepţiona programele de radio, respectiv: radio la domiciliu, maşina personală, telefon mobil, calculator, iPoduri sau orice alte aparate de natura celor care pot recepta în orice mod programele radio, precum şi abonamentele la cablu TV.

Prin receptor tv se înţelege orice aparat care poate recepta programele de televiziune, respectiv: televizor, telefon mobil cu receptor tv, calculator cu tv tuner etc.
Taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune şi televiziune se plăteşte pe familie. Prin familie se înţelege: soţul, soţia, copiii, precum şi orice alte persoane, în cazul în care locuiesc în comun şi gospodăresc împreună la acelaşi domiciliu.

Taxa lunară pentru serviciul public de radiodifuziune şi televiziune se plăteşte şi de către persoanele fizice care locuiesc singure.

Depuneti la furnizorul de e.e. declaratia de proprie raspundere si veti fi scutita si de plata taxei radio.

[ link extern ]

[ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2015
gi-jane2, moderator
Va multumesc pentru raspuns, dar este vorba de persoane care nu locuiesc la adresa de facturare si nu de persoanele singure.
Cine poate asculta radio intr-un apartament in care nu locuieste nimeni?
Nu este vorba despre persoane singure ci de proprietati unde proprietarul declara pe proprie raspundere ca nu detine aparatura radio-tv, adica cazul relatat de dvs.

Si eu detin o locuinta unde nu locuieste nimeni iar tipul de abonament este "monom fara abonament" adica platesti cat consum, nu este abonament cu rezervare.
Cand am facut contractul am depus acea declaratie si nu platesc nici radio si nici tv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abonament radio-tv ilierodica ilierodica Buna ziua Am o casa la curte nelocuibila deoarece parintii sunt decedati nu detin aparat radio-tv la aceasta adresa {am aruncat totul casa este goala urmeaza ... (vezi toată discuția)
Taxe date pt abonament radio zuzulici74 zuzulici74 In factura de la Electrica platesc si taxa pentru radio,mentionez ca nu am,deasemenea platesc si abonament de televiziune cu toate ca eu am cablu si prin ... (vezi toată discuția)
Taxa radio - felicitari! traiasca avocata de la cluj! Dana Marin Dana Marin [b]Felicitari doamnei avocate de la Cluj ca ne-a salvat de cosmarul taxei radio![/b] De-abia azi am aflat, cautind subiectul pe Google. Eu am platit in ... (vezi toată discuția)