avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu sarcina si lauzie

Buna ziua,

Sotia mea a fost in concediu de crestere a copilului timp de 2 ani, pana in luna mai anul acesta. In luna octombrie anul trecut a ramas din nou insarcinata si urmeaza sa nasca in luna iulie anul curent. Angajatorul si-a incetat activitatea la inceputul anului 2014. Practic la sfarsitul ccc a ramas fara angajator. Mai poate beneficia de concediu de sarcina si lauzie dupa incetarea primului ccc? Am incercat la somaj iar doamna de acolo mi-a zis ca nu are stagiu de cotizare complet. La CAS au spus ca fara angajator nu se poate desi art 23 aliniatul 2 din 1582005 ii contrazice.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:48, 16 Iulie 2015
1. Daca angajatorul si-a incetat activitatea trebuia sa ii fie incetat contractul individual de munca (CIM) si dupa terminarea CCC1 se putea inregistra la Agentia de Somaj unde ar fi putut beneficia de concediu de maternitate si apoi de CCC2.

2. In aceasta situatie luati legatura cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) si aratati-le art. 23 (2) din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.

1. contractul de munca a fost inregistrat cu 2 ore lucratoare. Acesta este si motivul pentru care cei de la AJOFM mi-au refuzat ajutorul de somaj.

2. la casa de asigurari am ajuns pana la presedintele institutiei cu articolul invocat de dvs, dar fara nici un rezultat. Mi-au zis sa ii dau in judecata daca nu imi convine raspunsul.

Din cate inteleg din articolul 23 aliniatul 1 pentru a putea beneficia de concediu de sarcina si lauzie singura conditie este sa am statutul de asigurat. Statut pe care il am momentan prin legea 952005 art.213 lit. f. Gresesc undeva? In instanta credeti ca voi avea castig de cauza?Multumesc din suflet pentru ajutor.
1. Nu stiu ce sanse aveti in instanta, trebuie sa vorbiti cu un avocat pe asigurari sociale.

2. - Incercati sa puneti intrebarea si la CNAS, pe: www.cnas.ro/contact/contact.html
- Daca raspunsul va este favorabil mergeti cu el la CJAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de sarcina si lauzie Estera19 Estera19 Buna ziua... sunt in concediu de ingrijire a copilului si urmeaza sa nasc din nou la o luna dupa ce expira concediu de ingrijire ...nu ma fost angajata ,am ... (vezi toată discuția)
Sunt in ccc si sunt insarcinata cu al doilea copil iar firma unde sunt angajata nu mai are activitate Irina_21 Irina_21 Buna ziua! Sunt in CCC pana pe data de 06.02.2016 cu primul copil si sunt insarcinata cu al doilea pe care ar trebui sa il nasc cam in perioada 15-20.02.2016 ... (vezi toată discuția)
Statut in perioada de lauzie- contract pe perioada determinata Elisabeta C. Elisabeta C. Buna ziua, sunt insarcinata si cu contract pe perioada determinta pana in 30 sept. 2010 -exact data posibila a nasterii. Conform O.U.G. nr. 96/2003 (art.2,g) ... (vezi toată discuția)