avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Incasari necuvenite in timpul pensiei anticipate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Incasari necuvenite in timpul pensiei anticipate

Buna ziua,
In 2012, mama a fost pensionata anticipat, primind decizia de pensionare cu suma de bani pe care trebuie sa o incaseze lunar, dupa scaderea celor 45%.
Insa pana in luna mai, anul curent, a primit pensia intreaga, fara aplicarea penalizarii de 45%. O luna mai tarziu a primit de la casa de pensii somatie ca trebuie sa inapoieze suma incasata necuvenit si au inceput sa ii opreasca 30% din actuala pensie (la care s-a aplicat si penalizarea de 45%).
Este legala sanctiunea aceasta? Este aplicabila legea amnistiei, este vreo sansa de castig daca ii actioneaza in instanta? Intr-adevar, probabil trebuia sa ii anunte ca este ceva in neregula, dar pana la urma, nu a facut fals in declaratii/acte si nu le-a bagat mana in buzunar pentru aceste "incasari necuvenite". Nu trebuie sa plateasca cei care au gresit si nu au fost atenti?
Cel mai recent răspuns: MarcuCelcuArcu , utilizator 22:39, 14 August 2015
1. Din Legea 125/2014 privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii:

Art. 1
(1) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina pensionarilor aflati in evidenta sistemului public de pensii la data intrarii in vigoare a prezentei lei, reprezentand sume incasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor, nu se recupereaza.

(2) Sumele cu titlu de pensie, indemnizatie sociala pentru pensionari si indemnizatie pentru insotitor provenite din debite si recuperate de la pensionari incepand cu data de 1 ianuarie 2011 si pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi se restituie esalonat, pe o perioada de 5 ani calendaristici, incepand de la data de 1 ianuarie 2015, prin plati anuale egale.

(3) Restituirea se realizeaza pe baza cererilor depuse de catre pensionari la casele judetene de pensii, Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti, respectiv casele de pensii sectoriale.

(4) Nedepunerea cererii prevazute la alin (3) atrage nerestituirea sumelor.
...

Art. 2
Debitele care au drept cauza culpa debitorului, cum ar fi folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei, nerespectarea obligatiilor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venituri salariale, asimilate salariilor sau, dupa caz, cu venituri din activitatile independente, nu fac obiectul scutirii de la plata si al restituirii, potrivit prevederilor prezentei legi.

Art. 3
Scutirea de la plata a debitelor, precum si restituirea prevazuta la art. 1 alin (2), conform prevederilor prezentei legi, se aplica indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatarii existentei debitelor.


2. Conform celor de mai sus faceti cerere catre Casa de Pensii sa sisteze poprirea si sa va restituie sumele retinute.

3. Pe:

[ link extern ]

cititi si Normele de aplicare a Legii 125/2014.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc foarte mult pentru promptitudine, dar mai ales pentru raspunsul in sine.
O zi frumoasa va doresc!

Constantin Purcarea.
Am primit si raspuns in urma cererii tipizate, depuse la Casa Judeteana de Pensii; unul nefavorabil.
"Va facem cunoscut faptul ca prin art.1 alin.1 din Legea 125/2014 coroborat cu art. 7 din Normele de aplicare ale Legii 125/2014 sunt stabilite categoriile de debite care fac obiectul reglemantarii, iar debitul constatat in sarcina dvs. nu se incadreaza in prevederile legale mai sus mentionate."

Deci nici incetarea popririi nu se realizeaza (ceea ce urmaream de fapt). Se mai poate face ceva in acest caz?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie bechesancacristina bechesancacristina amnistia fiscala pentru pensionari nu se aplica si pentru pensia de urmas? (vezi toată discuția)
Incasari necuvenite in timpul pensiei anticipate MarcuCelcuArcu MarcuCelcuArcu Buna seara. Am postat aceasta problema in iulie, anul curent: \\"In 2012, mama a fost pensionata anticipat, primind decizia de pensionare cu suma de bani pe ... (vezi toată discuția)
Pensie incasata ilegal keskin keskin acum 8 ani tatal meu a decedat de cancer la colon.mamei i s-a spus sa aduca actele necesare la casa de pensii pt ca are dreptul la pensie.timp de 7 ani si ... (vezi toată discuția)