avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii pentru Concediul fara plata pentru crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii pentru Concediul fara plata pentru crestere copil

Buna ziua,

Lucrurile stau cam asa...sunt in concediu de crestere copil, in 3 luni trebuie sa revin la serviciu. Cand am intrat in concediul prenatal, s-au pus presiuni asupra mea, din partea angajatorului, pentru a-mi lua doar 1 an de concediu de crestere copil. Din pacate, am luat aceasta decizie, fara sa gandesc, iar acum regret. Am citit ca in aceasta situatie ar trebui sa am dreptul la inca 1 an de concediu fara plata, daca fac cerere.
Inca o problema este ca inainte sa intru in concediu, mi s-a spus sa fac o declaratie scrisa, in care sa specific ca imi voi lua doar 1 an concediu de crestere copil.
Va rog, imi puteti spune daca are vreo semnificatie aceasta declaratie?
De asemenea, in ce conditii imi poate refuza angajatorul cererea de concediu fara plata?
Unde trebuie depusa aceasta cerere? Trebuie sa merg eu personal la director sau o las la departamentul de resurse umane?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:20, 30 Iulie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1. Din OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor:

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...

Art. 22
...
(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 10.
Persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta pot beneficia, dupa implinirea de catre copil, cu exceptia copilului cu handicap, a varstei de un an, de concediul fara plata prevazut la art. 6 din ordonanta de urgenta.

Art. 11.
Concediul fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazut la art. 6 din ordonanta de urgenta se acorda de catre angajator pe baza de cerere, insotita de copia livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului si, dupa caz, de actele doveditoare privind situatia juridica a copilului fata de persoana indreptatita.

Art. 34.
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin.(1).

(2) Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.

(3) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã începând cu luna transmiterii comunicãrii.

(4) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) care nu comunicã datele menţionate, plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate nu poate fi efectuatã pânã la comunicare.


3. Daca angajatorul nu va aproba concediul fara plata faceti imediat o sesizare la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil si concediu fara plata pentru cresterea copilului Maya_Rebecca Maya_Rebecca buna ziua, am un subiect delicat la care nu gasesc raspuns. va rog frumos sa ma ajutati dvs. am un bebe de 9 luni. am optat pentru ca tatal sa stea acasa 1 an. ... (vezi toată discuția)
Concediul fara plata pentru cresterea copilului se considera stagiu de cotizare? crimhilda1982 crimhilda1982 Buna ziua, Am beneficiat de concediu crestere copil pana la un an cu indemnizatie, urmat de concediu crestere copil pana la 2 ani fara indemnizatie. Copilul ... (vezi toată discuția)
Pot sa ma angajez la alta firma cat timp sunt in cic la actualul angajator? andapa andapa Buna ziua, Am optat pt concediu crestere copil pana la 1 an si doresc sa ma intorc la serviciu la un nou angajator. Totusi pt ca nu stiu ce ma asteapta la ... (vezi toată discuția)