avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata,locuitor in zona miniera
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata,locuitor in zona miniera

femeie,nascuta in 6.09.1957,muncesc si acuma cu 37 ani vechime,cu peste 30 de ani locuiti in zona miniera _baia mare.Cand pot iesi la pensie fara penalizare.Daca ies cu reducerea de 2 ani,zona miniera se mai poate lucra cu contract de munca sau nu mai ai drept de munca ?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:42, 5 August 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 263/2010

ART. 65

(5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4).

Potrivit acestei prevederi-pensie anticipata(fara penalizare)la 58 de ani si 10 luni.

ART. 62
(1) Pensia anticipata se cuvine, cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de prezenta lege.

Potrivit acestui acestei prevederi- pensie anticipata(fara penalizare)la 55 de ani si 10 luni,daca indepliniti conditia de stagiu de 38 de ani si 10 luni,fara stagiul asimilat(cursuri universitare de zi,pensie de invaliditate).

Pensia anticipata nu se poate cumula cu alte venituri pentru care asigurarea este obligatorie.
Buna ziua.
Sunt femeie,nascuta in 20.04.1963, cu 29 ani vechime,cu peste 30 de ani locuiti in zona miniera Baia Mare. Cand pot iesi in pesnie anticipata partiala si care este penalizarea?
Va multumesc.
Pentru pensie anticipata partiala trebuie sa indepliniti doua conditii:
Varsta 57 de ani si 5 luni.
Stagiu de 33 de ani si 1 luna.

In acest caz penalizarea va fi de 45%.
Daca indepliniti conditia de stagiu de 33 de ani si 1 luna si va deschideti drepturile la 60 de ani si 5 luni,pensia va fi fara penalizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipată parţială ContSters377101 ContSters377101 Ce conditii trebuie indeplinite pentru a iesi la pensie anticipata partiala? Sunt nascuta la 12 ianuarie 1961. (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizare - domiciliul in copsa mica lenutamarginean lenutamarginean reducerea varstei de pensie cu 2 ani pentru locuitorii zonei copsa mica (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca am locuit flotant în zona copsa mica, cu acte ... cernatlarisa cernatlarisa Buna Ziua! Daca am locuit flotant în zona Copsa Mica, cu acte doveditoare, pot iesi anticipat la pensie cu art 65 (5)... in lege nu specifica decat daca ai ... (vezi toată discuția)