avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incadrarea juridica a faptelor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incadrarea juridica a faptelor

am nevoie sa stiu articolul unde se incadreaza , ca am fost lovit cu o bata de basebool in cap si una in stomac , + am certificat medico legal , si ma intereseaza si amenintarile unde se incadreaza
Cate zile de ingrijiri medicale aveti?
Din Codul Penal:
Articolul 193: Lovirea sau alte violente
(1) Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a carei gravitate este evaluata prin zile de ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.


Articolul 194: Vatamarea corporala
(1) Fapta prevazuta in art. 193, care a cauzat vreuna dintre urmatoarele consecinte:
a)o infirmitate;
b)leziuni traumatice sau afectarea sanatatii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale;
c)un prejudiciu estetic grav si permanent;
d)avortul;
e)punerea in primejdie a vietii persoanei, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cand fapta a fost savarsita in scopul producerii uneia dintre consecintele prevazute in alin. (1) lit. a), lit. b) si lit. c), pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infractiunea prevazuta in alin. (2) se pedepseste.
~ Conținut șters la cerere ~
Ptr. incadrarecat mai corecta a faptei trebuie sa ne spuneti nr.zile de ingrijiri medicale si zona(zonele) afectate.Oricum, in faza de cercetare/urmarie penala incadrarea juridica o va da organaul de urmarie penala,iar in faza de judecata, instanta de judecata, dvs. trebuie sa faceti doar plangere prealabila.Fapta descrisa de dvs.s-ar incadra la infractiunea de lovire sau alte violente prev.s i pedepsita de art.193 Noul Cod Penal.Amenintarea este prevazuta si pedepsita de art.206 NCP,ptr.ambele infractiuni :amenintare si lovire sau alte violente actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a partii vatamate.Termenul de introducere a plangerii prealabile este de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a aflat despre savarsirea faptei.Acest termen este un termen de decadere adica, daca nu formulati plangerea prealabila in termenul de 3 luni ,faptuitorul nu mai raspunde penal.
Infractiunea de loviri sau alte violente absoarbe amenintarea in situatia in care, imediat dupa ce persoana ameninta ca va loveste, a exercitat acte de violenta asupra dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod penal art.180 Marcel_123 Marcel_123 La servici m-am batut cu un coleg ,l-am lovit din gresala la cot si el a dat cu pumnu si cu alte obiecte . acum daca el depune plangere ce se va intampla (vezi toată discuția)
Lovirea care nu necesita ingrijiri medicale este pedepsita? CYBORG CYBORG Buna ziua! O doamna avocat de pe acest forum scrie -referindu-se la Noul Cod de Procedura Penala, ca \\"Actele de violență care produc suferințe ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala cristi_o cristi_o Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie si as avea nevoie de ajutorul dumneavoastra: Persoana apropiata batuta si lasata in camp, s-a solicitat ... (vezi toată discuția)