avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Nu stiu cum pot beneficia de o asigurare medicala daca ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Nu stiu cum pot beneficia de o asigurare medicala daca nu lucrez si nu pot lucra

Buna ziua,
La varsta de 31 de ani m-am imbolnavit de cancer tiroidian stadiul 3. Am fost operata si am urmat radioterapia cu iod radioactiv. La momentul respectiv lucram la o firma Business Media Group care era in faliment, dar care imi platea doar asigurarea medicala. La scurt timp firma a dat falimet, noi am pierdut casa, am ramas cu un overdraft in valoare de 12000 lei pe cardul de salariu. Am ramas acasa, fara niciun venit si cu doi copii minori (in varsta de 3 si respectiv 6 ani). Mentionez ca inca aveam nevoie de chimioterapie iar starea mea de sanatate era (si este) foarte precara si nu ma puteam angaja nicaieri. In aceasta situatie, la momentul respectiv, un prieten de familie mi-a tinut cartea de munca, ca sa pot sa traiesc si sa-mi fac tratamentul. Starea mea de sanatate s-a inrautatit iar din noiembrie 2014 medicamentul care ma tine in viata mi-a provocat sincope cardiace recurente. Am fost resuscitata 28 de minute deoarece am intrat in stop cardiorespirator.Am beneficiat de ajutorul de urgenta SMURD dar in nomentul care am mers la medicul de familie pentru tratamentul cardiac, acesta m-a informat ca nu mai sunt asigurata. Intrebandu-mi prietenul care imi platea asigurarea medicala mi-a spus ca au fost nevoiti sa-mi incheie contractul de munca, deoarece un executor judecatoresc i-a somat sa plateasca parte din overdraft-ul incheiat in 2009.
In perioada in care m-am imbolnavit si am ramas fara slujba, am mers la banca, si am incercat o reesalonare a datoriei ca sa obtin o rata mai mica. Rata ajungand imposibil de achitat si ducand bancii dosarul medical si actele care dovedeau starea mea de sanatate si actele care atestau pierderea casei. Nu am nicio dovada a discutiilor cu inspectorul de cont pentru ca nu mi-a inmanat niciun act, dar pe masura ce continuau sa vina plicuri pentru descoperirea cardului de salariu, am fost de nenumerate ori la banca incercand sa nu devin un rau platnic.
In acest moment, executorul judecatoresc a instiintat absoult toate institutiile bancare din Romania si U.E. ca sunt un rau platnic si ca am o datorie. Dosarul meu s-a judecat in lipsa mea in martie 2014 iar plicul care trebuia inmanat sub semnatura a fost gasit intamplator de o persoana de la fosta mea adresa care m-a anuntat de existenta acestei sentinte. Precizez ca plicul cu aceasta sentinta a venit in martie 2014, iar aceasta persoana l-a gasit in luna iunie 2014. M-am prezentat la acest executor incercand sa ii explic situatia mea actuala: un sot care a plecat din tara, doi copii in scoala, si o stare de sanatate precara pe care nu o pot remedia deoarece niciun angajator nu ma vrea cu aceste probleme, asta in situatia in care as putea sa lucrez, lucru aproape imposibi in acest moment.
Sambata 15 august a survenit o alta sincopa cardiaca, care a necesitat asistenta medicala de urgenta dar am fost nevoita sa refuz transportul la spital, deoarece nu am din ce sa platesc spitalizarea.
In concluzie: cum pot sa beneficiez de o asigurare pe care sa o platesc personal si care sa imi acopere tratamentul cu iod radioactiv si spitalizarile pentru problemele cardiace.
Va multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:39, 18 August 2015
Va trebui sa incheiati contract de asigurare cu Casa de Asigurari de Sanatate care va confera stagiu de cotizare in sistemul de sanatate sau sa deveniti coasigurata sotului.

Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1050 lei), iar contributia lunara de plataeste de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 58 lei pe luna.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse

Art. 259 din Legea 95/2006:
.......
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
1. Incercati o pensionare de invaliditate daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.

2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.

3. - Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

4. Fiind pensionara de invaliditate veti fi asigurata la sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata asigurari de sanatate pentru persoana neasigurata forumistul forumistul Ma intereseaza cat trebuie sa platesc la ANAF pentru asigurarile de sanatate , daca nu am contract de asigurare de sanatate . Nu am serviciu, platesc lunar ... (vezi toată discuția)
Contributie sanatate rrrrr rrrrr daca nu am nici un venit si nu sunt inscrisa la medic de familie cum trebuie sa procedez sa platesc asigurari de sanatate?se plateste pe ultimele sasa luni?imi ... (vezi toată discuția)
Card national de sanatate cimpeanr cimpeanr Buna ziua, va rog sa ma ajutati intr-o problema, 4 ani de zile nu am lucrat nicaieri fiind in proces cu ultima firma la care am lucrat, nu am platit asigurarea ... (vezi toată discuția)