avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva ajustat la achizitie autoturism
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva ajustat la achizitie autoturism

Ce se intampla incepand cu 01.01.2015 cu 50% tva ajustat la cumparare autoturism? Se include in cost achizitie si se amortizeaza sau nu?
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 11:49, 23 August 2015
Prevederi Codul fiscal : ART. 145^1 Limitări speciale ale dreptului de deducere

(1) Prin excepţie de la prevederile art. 145 se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate şi a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice.

(2) Restricţia prevăzută la alin. (1) nu se aplică vehiculelor rutiere motorizate având o masă totală maximă autorizată care depăşeşte 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică următoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:

a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

b) vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii;

c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru instruire de către şcolile de şoferi;

e) vehiculele utilizate pentru închiriere sau a căror folosinţă este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar ori operaţional;

f) vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.
Aceste prevederi au fost introduse prin OUG nr.125/2011 aplicabile cu data de 01.01.2012.
TVA nedeductibila(50% din taxa aferenta vehiculului)devine parte a costului de achizitie si se amortizeaza. Inregistrarea contabila este : 2133=4426.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa norma de venit platitor de tva mflorin81 mflorin81 Buna ziua, Sunt PFA cu norma de venit platitor de Tva, CAEN 8211. Doresc sa achizitionez un autoturism pe PFA. TVA-ul este deductibil 100%? (vezi toată discuția)
Deducere tva masina achizitie intracomunitara nicolaekatalin nicolaekatalin Am cumparat un autoturism din Germania,de la o firma pe firma,amandoi platitori de tva.La o saptamana autoturismul refacturez la o firma de leasing,dupa care ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate 50% autoturism lidiao lidiao Am cumparat un autoturism din import, pe firma trebuie sa deduc tva doar 50%? In ce conditii pot deduce integral tva (taxare inversa)ptr autoturism? (vezi toată discuția)