avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Aplicare lege fara norme
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Aplicare lege fara norme

Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea speta : o lege (publicata in M.Of.) de aprobare a unei OG- prin care se modifica o alta lege si pentru care urmeaza sa fie actualizate Normele de aplicare (in 60 de zile) , isi produce sau nu efectele de la data intrarii in vigoare ?
Deci,se poate aplica o lege pentru care nu au fost publicate normele de aplicare ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: caprarumarian , utilizator 19:08, 8 Februarie 2019
Da, se poate aplica un act normativ si fara existenta normelor de aplicare a acestuia.

Va rog tare mult,spuneti-mi cum pot determina o autoritate sa aplice acea lege, fara norme ? Ce temei legal pot prezenta, pentru a-i determina sa aplice respectiva lege ?
Ultima modificare: Marți, 25 August 2015
vladiana, utilizator
Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative
art. 12
(1) Legile şi ordonanţele emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau la o dată ulterioară prevăzută în textul lor. Termenul de 3 zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, şi expiră la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare.
(2) Ordonanţele de urgenţă ale Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sub condiţia depunerii lor prealabile la Camera competentă să fie sesizată, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară.
(3) Actele normative prevăzute la art. 11 alin. (1), cu excepţia legilor şi a ordonanţelor, intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară. Atunci când nu se impune ca intrarea în vigoare să se producă la data publicării, în cuprinsul acestor acte normative trebuie să se prevadă că ele intră în vigoare la o dată ulterioară stabilită prin text.

Din interpretarea acestui text de lege, reiese ceea ce v-am explicat anterior in mesajul meu.

Probabil ca se asteapta Normele care probabil vor clarifica anumite aspecte din lege.
Ultima modificare: Marți, 25 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Exista termen .pt.elaborare ,avizare,publicarea normelor de aplicare a unei legi promulgate si publicate inM.O?.daca da, care este acesta?,astept normele de aplicare legi 288/2018 din09.12.2018.si nimic,pot sa cer aplicarea legi fara norme de aplicare.MULTUMESC.PS

Cornel Vasile a scris:

Da, se poate aplica un act normativ si fara existenta normelor de aplicare a acestuia.



Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2019
caprarumarian, utilizator
??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrarea in vigoarea a unei legi mihaelacojocaru mihaelacojocaru Daca o lege intra in vigoare intr-o zi nelucratoare, se aplica din aceasta zi sau din prima zi lucratoare? (vezi toată discuția)
Modificari legislatie ssm marianadavid marianadavid Modificarile facute prin Hotărârea Guvernului nr. 767/2016 au intrat deja in vigoare? Multumesc! (vezi toată discuția)
Aplicabilitatea unei legi nicutamas nicutamas O Lege sau H.G.R.publicata in Monitorul Oficial,dupa cat timp se aplica si daca are aplicabilitate si retroactiv? Va multumesc (vezi toată discuția)