avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare-cumparare casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare-cumparare casa

Sora mea, divortata de 11 ani, cu partaj, vrea sa -mi faca act pe o casa pe care o avem de la parintii nostri. Nu cred ca acesta casa a facut obiectul partajului intre ea si sotul ei- casa fiind facuta de parintii nostri care locuiau acolo chiar.
Cert este faptul ca, desi au un copil mare, cei doi fosti-soti nu au ramas in relatii de niciun fel, iar notarita ne-a sugerat sa luam o declaratie de la fostul sot cum ca nu are pretentii de la acesta casa, casa fiind trecuta pe numele surorii mele in timpul mariajului, atunci cand chiar eu i-am cedat jumatate din acea casa.
Intreb - daca sora mea a divortat de atata vreme si are un partaj cu fostul sot, de ce ar mai fi nevoie de declaratie de la fostul sot in legatura cu pretentii la casa?!
Partea neplacuta consta in faptul ca niciunul dintre noi nu am mai vorbit cu fostul sot, acum e de-a dreptul nepotrivit sa-i cerem asta (lasand la o parte faptul ca s-ar putea ca fostul sot sa se gandeasca ca poate sa emita ceva pretentii asupra casei- chiar daca nu i-a apartinut sau - moral!- nu ar trebui sa le aiba!)
Hotararea de partaj nu este importanta? Nu este cea care clarifica din punct de vedere financiar toate aspectele unei casnicii?!
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters117133 , utilizator 22:45, 25 August 2015
Sub ce forma a fost cedat imobilul surorii, sub forma de donatie?
Daca a fost donat de catre parinti acesta este considerat bun propriu al surorii chiar daca a fost donat in timpul casatoriei, cu exceptia cazului in care in actul de donatie a fost specificat ca a fost donat ambilor soti.
Prin urmare, solicitarea unei declaratii sotului nu isi are rostul.
Parerea mea este sa cautati un alt notar.
De la parintii nostri ea a avut contract de donatie pe numele ei, chiar de cand era necasatorita. Dupa niste ani, (amandoua eram casatorite) , din casa donata ei - ea mi-a donat mie jumatate din casa.
Dupa alti ani, printr-un act de revocare a contractului de donatie - eu am renuntat la donatie, ea ramanand repusa in situatia anteriara -redobandind dreptul de proprietate.
Acum - vrea din nou sa-mi doneze mie casa, timp in care ea s-a despartit de sot, deci dovort, partaj - fara includerea casei respective.
Multumesc din nou- aniticpat!
Este posibil ca notarul respectiv sa solicite aceasta declaratie a fostului sot pe motiv ca ar fi contribuit in timp la imbunatatirea conditiilor de locuit dar din moment ce casa nu a facut parte din partaj atunci nu isi rostul solicitarii declaratiei fostului sot. Se poate deschide astfel calea platii unei sulte dar exsotul trebuie sa dovedeasca cu acte ca a contribuit la imbunatatiri.
Cautati un alt notar si vedeti daca solicita obitnerea declaratiei din partea ex sotului.
De ce nu lasa casa copilului, intreb si eu, doar asa!
Dacă mai donați de doua ori, c/val casei se duce pe acte.
Nu este nevoie de declarație, mergeți la alt notar.
Va multumesc frumos pentru sfat! O seara frumoasa!

Alte discuții în legătură

Cum trec casa doar pe numele meu??? bucurescu bucurescu buna ziua, vreau sa fac un act de vanzare-cumparare intre mine si parintii mei care vor sa-mi lase casa lor mie. Vreau sa ma lamuriti cu un lucru: sunt ... (vezi toată discuția)
Vinzare apartament Camerado Camerado Buna ziua ,Eu am divorțat de soțul japonez și nu am făcut Partajul la apartamentul pe care îl Deținem impreuna.Intrebarea este putem sa facem o procura ... (vezi toată discuția)
Cedare cote parti imobil roxana2008 roxana2008 Una din surori are certificat de mostenitor dupa mama pentru jumate din casa parinteasca . Acum a decedat si tata .Am facut succesiunea dar nu si partajul ... (vezi toată discuția)