avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Probleme asigurare si card de sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Probleme asigurare si card de sanatate

In ultimuii ani nu am realizat niciun venit si dupa ce am platit minimul pentru asigurarea de sanatate pentru o scurta perioada am incetat sa beneficiez de asigurare. In 2014 an realizat un venit pentru care am depus o declaratie anul acesta si inca astept decizia de plata.

Am fost la casa de asigurari si mi s-a spus ca s-ar putea sa fiu nevoit sa platesc pentru toata perioada in care nu am fost asigurat, nu doar 6 luni pentru ca este a doua oara cand asigurarea mea este intrerupta. Poate cineva sa-mi spuna daca este asa?

A doua problema este, evident, cu cardul de sanatate. Nu a ajuns la mine si am mers de doua ori sa il ridic dar prima data mi s-a spus ca nu a ajuns pentru ca asiguratii au prioritate, a doua oara (dupa cateva luni) mi s-a spus ca nu o sa-l primesc decat daca sunt asigurat. Pot sa refuze sa mi-l elibereze din acest motiv?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:25, 1 Septembrie 2015
Persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani vor primi cardul naţional de sănătate.

Asadar, persoanele neasigurate nu vor primi cardul naţional de sănătate.
Multumesc pentru raspuns.
Din cate stiu l-au primit multe persoane care nu erau asigurate. Dar asta nu este foarte important.

Referitor la cealalta intrebare, va trebui sa platesc pe ultimele 6 luni sau pe toata perioada in care nu am fost asigurat? O sa prezint din nou situatia: am platit contributia minima pentru ca nu am avut niciun venit dupa care am incetat sa mai platesc si sa mai fiu asigurat.
Art. 259 din Legea 95/2006:
.......
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;

b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;

c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Card sanatate rin131971 rin131971 Buna ziua Eu sunt somer de 4 ani fara idemnizatie de somaj sau alte venituri. Intrebare 1,Mi-se elibereaza Cardul de Sanatate in aceste conditii? (din ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate POPURSU POPURSU Buna ziua, ma intereseaza si pe mine daca ma pot asigura la stat avand in vedere ca nu am fost angajat si prin urmare nu am avut niciodata asigurare la ... (vezi toată discuția)
Asigurarea de sanatate vaalmy2 vaalmy2 Mult timp am crezut ca asigurarea de sanatate este inutila , credeam ca oricum platesc din buzunar daca am nevoie de medic . o intamplare complet nefericita in ... (vezi toată discuția)