avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incadrare fapta in lege
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incadrare fapta in lege

Buna ziua,

As dori sa stiu la ce lege se incadreaza urmatoarea situatie. In cazul in care un magazin dupa achizitia unor produse in valoare de X lei promite ca va da un sac de de carbuni (ca un fel de bonus), dar la final dupa ce s-au achizitionat produsele in valoarea de acea suma, magazinul nu ofera acel sac de carbuni ori il ofera dar un sac care contine o cantitate mult mai mica decat cea promisa. Se poate considera inselaciune ? sau nerespectarea promisiunii ? As dori mai multe detalii unde se incadreaza si de ce.

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: geoJgeo , utilizator 16:49, 17 Septembrie 2015
Sesizati ANPC-ul, sunt practici comerciale înşelătoare.
Deci nu se considera a fi inselaciune? De ce?
Intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune.
Utilizarea de catre comercianti a unor practici incorecte, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.
Pentru detalii va rog studiati Legea 363/2007 - Practici comerciale inselatoare
Am inteles, dar care dintre aceste elemente constitutive ale inselaciunii nu sunt intrunite si de ce ?

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2015
geoJgeo, utilizator
Obiectul material al infractiunii de inselaciune consta in bunuri materiale, obligatii sau actiuni care au caracter patrimonial sau inscrisuri cu valoare patrimoniala care atesta drepturi si care se afla in momentul comiterii infractiunii, in posesia ori dispozitia victimei.
Pentru ca latura obiectiva a infractiunii sa se realizeze, trebuie sa existe o legatura de cauzalitate intre actiunea de amagire si prejudiciul material efectiv si cert produs.
Cred ca este suficient de explicit pentru ca sa puteti deosebi inselaciunea, de practicile inselatoare utilizate de comercianti.

Alte discuții în legătură

Ce lege se aplică în cazul furtului la cântar din supermarket-uri? Numby Numby Buna ziua, Nu gasest in dreptul civil nici o lege privind produsele neambalate sau fara o cantitate fixa. De exemplu: Daca un individ este descoperit ca ... (vezi toată discuția)
Card reduceri bianca12 bianca12 Buna ziua. Am fost astazi intrun supermarket si am constatat ca existau anumite reduceri sub forma de promotii pt anumite produse, iar in dreptul lor scria ca ... (vezi toată discuția)