avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna interna si externa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna interna si externa

Buna seara! Sotul meu are deplasari in tara si in strainatate, atat UE cat si in alte state din afara UE, uneori si cate 2 saptamani, apoi revine sta acasa putine zile si iar il trimite patronul pe unde gaseste lucrari. Sau mai are deplasari zilnice la vreo 50 km distanta de localitatea noastra. Intrebarea mea este daca ar trebui sa i se plateasca o diurna si cat este valoarea acesteia? El are pe cartea de munca trecut salariu minim pe economie si evident ii da undeva la 2000 ron in mana.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:24, 22 Februarie 2016
1. Art.44 C.mun.prevede la alin.2 ca, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

2. Potrivit dispozitiilor dispozițiile art. 2 din H.G. nr. 1860/2006, pentru salariaţii din cadrul companiilor naţionale, societăţilor comerciale şi regiilor autonome la care drepturile salariale se acordă prin negociere, drepturile băneşti pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în cadrul localităţii, în interesul serviciului, se acordă în condiţiile prevăzute în contractele colective sau individuale de muncă.

In Codul fiscal se prevede expres ca diurna pentru mediul privat este deductibila in limita a 2.5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice. Astfel :
- pentru delegatii in tara diurna maxima este de 42.50 lei/zi, care reprezinta de fapt 2.5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice, care la zi este de 17 lei.

- pentru delegatii in tari UE , diurna maxima este de 87.50 euro/zi. Nivelul stabilit pentru institutiile publice este de 35 de euro/zi de deplasare.
Sotul meu nu primeste diurna. Cum as putea afla daca patronul ia banii acestia de la stat si nu-i da lui? Diurna ar trebui sa fie scrisa in contractul de munca? Mentionez ca nu avem o copie a contractului.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2015
utilizator86, utilizator
Diurna nu se plateste de catre stat , ci de catre angajator.

Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........

Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.

De asemenea , in sesIzare poate face referire si la neacordarea diurnei.
Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
se plateste de catre angajator dar nu este deductibila? adica nu tot statul o plateste indirect?
Este deductibila in limita a 2.5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice.

Nu are cum s-o plateasca statul.

Alte discuții în legătură

Diurna si cazare muncitori gabicocis gabicocis Lucrez cu muncitori pe santier adusi din alte localitati.Daca le dau diurna mai mica de 42.50 lei, le pot acorda si cazare?(De ex.20 lei diurna,20 lei ... (vezi toată discuția)
Diurna legal angajat sector privat marcucarolina marcucarolina Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti care este diurna legal ptr.un angajat dintr-un srl. Va multumesc ! (vezi toată discuția)
Indemnizatia de delegare nyusziful nyusziful Buna seara, As avea urmatoarea nelamurire legata de delegare si diurna (indemnizatie de delegare) in tara a unui salariat. Asadar, care este nivelul minim ... (vezi toată discuția)