avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Gradina si loc parcare fara CF
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Gradina si loc parcare fara CF

Buna ziua,
Urmeaza sa cumpar un apartament de la dezvoltator cu gradina si loc de parcare inclus (privat) + cota parte din terenul din jurul blocului si drum. Astazi cand am fost sa fac un act aditional la antecontractul de vanzare-cumparare (pt ca CF-urile inca nu au iesit, desi actele ni s-au zis ca din iulie s-au tot depus), ni s-a zis urmatorul lucru:
-gradina si locul de parcare nu au putut fi marcate pe CF ca fiind ceea ce sunt de fapt si ca apartin apartamentelor. S-a putut intabula si trece in CF doar o cota parte mai mare din teren per apartament.
Problema mea este ca am impresia ca cineva minte in toata povestea aceasta si nu as vrea sa fiu tepuita.
Intr-adevar, in anexele antecontractului se specifica faptul ca mi se da gradina si locul de parcare nr X, e hasurat pe anexe si mi s-a spus ca la fel va fi si la contractul final.
Eu ce garantie pot avea ca acele parcele imi vor fi in proprietate? Atata timp cat in CF nu este bine specificat ca este gradina sau parcare si unde sunt pozitionate, poate fi un teren ordinar de pe langa ghena de gunoi. Nu as vrea sa patesc ca si bunicii nostri pe vremuri, ca nu aveau CF pe gradina si la vanzare se judecau cu toti.
Va rog frumos sa imi spuneti parerea dvs si daca s-ar putea intabula pe numele meu ulterior eventual aceste parcele (care daca acum nu apar in CF, nu stiu cum vor aparea peste X ani).
Multumesc!

PS: notarul a spus ca proprietatea in caz de vanzare se va face dupa cele inscrise in contractul de V-C si ca eu sunt proprietar de drept al gradinii si parcarii.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2015
aben07, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ruxandra17 , utilizator 23:25, 3 Martie 2021
Salut. Nu prea se leagă una cu alta. Să nu vă treziți că dobândiți o cotă parte în indiviziune, mă refer la locul de parcare și grădină. În caz de indiviziune ar fi o problemă cu P mare.
Tuturor ni s-a spus ca avem X cota parte din teren, totul individual, per apartament, iar cei cu gradina vor avea mai mult inscris pe CF. Toate apartamentele au locuri de parcare,singura diferenta o au apartamentele de la parter, ce detin si gradina de 40mp.
Ar fi chiar nasol ca asupra gradinii mele sa aiba drept si vecinul, cu toate ca am intrebat notarul si dezvoltatorul si au zis ca asa ceva nu va exista, pentru ca fiecare e cu cota lui.
Incep deja sa ma tem.
Dumneavoastră intuiți foarte bine, ceea ce scrie și ce reiese din actul de proprietate trebuie să reiasă și din extrasul de CF.
Mi-e greu să răspund întrebării fără a vedea înscrisurile respective, însă asigurați-vă că în cadastrul imobilului acele locuri de parcare sunt determinate (există o schiță, o numerotare etc.) pentru că altfel, în măsura în care nu pot fi identificate în perimetrul, o eventuală ieșire din indiviziune costă cât nu face. Într-un fel sau altul și în CF trebuie să fie menționat că locul x de parcare sau ce o fi el, teren liber, grădină, se află la nord la est la vest (...) cu vecinii cutare și cutare.
Mie imi "miroase" faptul ca atunci cand am intrebat de ce nu se pot pune pe CF cele 2 parcele, si notarul si dezvoltatorul au inceput sa se balbaie si m-au luat cu limbaj de academician in geografie si cadastru si m-au pierdut. E imposibil sa nu se poata asa ceva, zic eu, mai ales ca el se batea in piept ca toate vor fi pe CF, ca sa nu avem probleme cu nimeni. Dincolo, notarul zicea ca ar fi costat timp etc. In fine.
Inca nu avem CF-ul ca sa ne putem da cu parerea corect 100%. Singura schita deocamdata este cea atasata antecontractului si care va fi atasata si contractului final. Acolo scrie clar de gradina si nr parcare si ca gradina este si ingradita.
Dar pe mine ma intereseaza atat de (cel mai) mult CF-ul, incat cred ca am sa mor de nerabdare pana iese.
Deci ar trebui sa ma asigur ca sunt bine delimitate in cadastrul imobilului (si normal) pentru a stii fiecare ce are si sa nu se lungeasca si la capra vecinului.
Eventual revin cand am toate actele, mai dureaza cam 2 saptamani sau voi apela la un avocat/notar pentru interpretare.
Daca in extrasul de carte funciara sau in informarea cadastrala nu apar notate gradina si loc parcare ,ramane la latitudinea dvs daca staruiti in incheierea formalitatilor

Alte discuții în legătură

Solicitare de cadastru si intabulare DW DW Buna ziua, Detin in co-proprietate un teren intravilan impreuna cu alti 5 mostenitori. Terenul are 500 mp; mie imi revine 1/4. Terenul nu are cadastru si nu ... (vezi toată discuția)
Nelamurire loc de parcare imobil nou construit psyche383 psyche383 Buna ziua, Doresc sa achizitionez un apartament intr-un imobil nou construit pentru care am negociat un pret de X Euro, pret care include si un loc de ... (vezi toată discuția)
Vanzare bunuri viitoare ContSters21743 ContSters21743 Salve. Am un teren langa Vatra Dornei pe care intentionez sa il impart in parcele de cca 1000 mp. Costurile ocazionate de parcelare le-as suporta eu daca ... (vezi toată discuția)