avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire unchi fara urmasi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire unchi fara urmasi

Am un unchi care nu a fost casatorit niciodata, din cate stim nu are copii. . Acum cateva zile l-am dus la un camin de batrani pt ca nu avea cine sa il ingrijeasca, de unde a fost dus la spital de urgenta. Deoarece este foarte bolnav a fost dus la terapie intensiva.
Intrebarea este:
1.cum pot intra in posesia pensiei, deoarece nu am procura? (nu ne-am asteptat la asa ceva )
2 Cine are drept la mostenire? Exista un frate din partea ambilor parinti si trei frati din partea mamei.
Cel mai recent răspuns: ileana-maria , utilizator 21:57, 15 Septembrie 2015
1. neavand procura din partea lui nu puteti intra in posesia pensiei; va trebui sa anuntati casa de pensii care esti starea sanatatii lui si sa obtineti de acolo o rezolvare.

2. pentru ca nu are sotie si nici copii, atunci il mostenesc fratii acestuia ( mostenitori colaterali privilegiati):conform art. 981 din codul civil:

Împărţirea moştenirii între colateralii privilegiaţi
(1) Moştenirea sau partea din moştenire cuvenită colateralilor privilegiaţi se împarte între aceştia în mod egal.
(2) În cazul în care colateralii privilegiaţi vin la moştenire prin reprezentare succesorală, moştenirea sau partea din moştenire ce li se cuvine se împarte între ei pe tulpină.
(3) În cazul în care colateralii privilegiaţi sunt rude cu defunctul pe linii colaterale diferite, moştenirea sau partea din moştenire ce li se cuvine se împarte, în mod egal, între linia maternă şi cea paternă. În cadrul fiecărei linii, sunt aplicabile dispoziţiile alin. (1) şi (2).
(4) În ipoteza prevăzută la alin. (3), colateralii privilegiaţi care sunt rude cu defunctul pe ambele linii vor culege, pe fiecare dintre acestea, partea din moştenire ce li se cuvine.

Detalii: [ link extern ]

adica:
5/8 (fratele bun) + 1/8+1/8+1/8 (ceilalti 3 frati dupa mama).
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa un frate necasatorit maria21_maria maria21_maria buna ziua, fratele mamei mele a decedat si nu a fost casatorit si nu a avut copii . ei au fost doi frati dupa mama . bunicii au divortat cand cei doi ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa matusa (sora mamei) alexvas alexvas Buna ziua, Cazul meu este urmatorul: acum aproximativ o luna a decedat matusa mea (sora mamei), fara copii si fara sot (era vaduva de multi ani), si de ... (vezi toată discuția)
Pot face un artificiu pentru a mări cotele anumitor moștenitori la dezbaterea succesiunii? Vyktoria Vyktoria Buna seara! Doresc un sfat/idee/varianta de a mari cotele unor anumiti mostenitori la dezbaterea succesiunii.Pe scurt,batranica decedeaza,nu are sot, ... (vezi toată discuția)