avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru bunica mea
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru bunica mea

stiu ca nu am voie sa repostez dar incerc, am postat aseara si cred ca nimeni nu a apucat sa-mi vada intrebarea :(

buna ziua ! povestea incepe asa ....
In luna mai 2008 ,dupa decesul bunicului meu, bunica mea a fost la casa de pensii ca sa vada daca primesete pensie de urmas, cat primeste s.a.m.d.
Acolo i s-a spus ca ea nu primeste pensie de urmas decat atunci cand iese definitiv la pensie.Mentionez ca ea este pensionata pe caz de boala din 1993,iar in noiembrie 2008 a iesit la pensie definitiv (asa mi-a spus ea asa va spun si eu).
In noiembrie 2008 cand a fost sa isi faca pensionarea definitiva si a adus vorba si de pensia de urmas i s-a spus ca trebuia sa primeasca in primele 6 luni de zile si ca acum nu mai poate primi nimic.
Deci...intrebarea mea este....e normal ? sau cum trebuia procedat ? cand trebuia sa primeasca pensie de urmas ? Si...mai poate primi acum pensie daca se duce din nou cu actele si cerea? Atunci nu a avut cine sa mearga cu ea , sa vada , sa se intereseze, a fost ea singura...si a facut cum i s-a spus acolo.
Si daca raspunsul dumneavoastra e pozitiv (poate primi pensie de urmas) ce acte trebuiesc? Pt ca si aici este o problema ...ea cand a fost a dat majoritatea actelor in original,si multe au ramas acolo si s-au facut pierdute din cate am inteles.
Si daca primeste....poate primi si din urma? adica sa i se recalculeze din urma si sa-i dea acum toti banii...
si mai mentionez (poate are vreo legatura desi nu cred) faptul ca unchiul meu (baiatul bunicii) a primit atunci la inceput cateva luni de zile pensie de urmas, dar apoi s-a lasat de facultate si n-a mai beneficiat
pot sa revin cu orice alte detalii
Cel mai recent răspuns: Corbeanu marioara , utilizator 11:35, 5 Octombrie 2021
1. Bunica dvs. poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre pensia proprie (pentru limita de varsta) si pensia de urmas.

2. Acordarea se face incepand cu luna urmatoare aceleia in care se depune cererea la Casa de Pensii.

3. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Pentru pensie de urmas trebuie sa mearga la casa de pensii cu urmatoarele acte (copie + original): BI, certificatul ei de nastere, certificatul de casatorie, certificatul de deces, un cupon de pensie al decedatului si un cupon de pensie - sau deceizia de pensie de urmas a unchiului care a beneficiat de pensie de urmas.
Asa cum v-a spus si d-nul Tudor Valeriu poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre cele doua pensii - pensia proprie de limita de varsta sau pensia de urmas.
Daca are cuponul sau decizia de pensie de urmas vedeti cate punte de pensie sunt pe decizie si comparati cu nr. punctelor de pe decizia ei pentru a vedea care pensie e mai avantajoasa ( nr. punctelor x 830,2 da valoarea pensiei).
deci ea nu poate beneficia si de pensia de urmas si de pensia ei de vechime ??
In sistemul public de pensie nu se poate beneficia decat de o singura pensie, nu se pot cumula doua sau mai multe pensii.
am inteles. multumesc foarte mult pt raspunsuri

Alte discuții în legătură

Pensie urmas 2014 rev3enge rev3enge buna seara, am si eu o intrebare...bunicamea de 80 de ani are o pensie de 350 lei de pe urma CAP (desi pe cupon ii scrie indemnizatie sociala, aceasta este ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotia si copilul supravietuitori alina_puff alina_puff Buna ziua am o intrebare unchiul meu a decedat in urma unei boli cumplite cancer pulmonar si alte complicati am inteles ca copii pot benificia de o ... (vezi toată discuția)
Pensie VERONICA56 VERONICA56 Mama mea are pensie de agricultor in valoare de 160 ron si as vrea sa stiu daca poate lua si pensie de urmas dupa tatal meu .Se pot cumula cele doua pensii ... (vezi toată discuția)