avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru sotia si copilul supravietuitori
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru sotia si copilul supravietuitori

Buna ziua am o intrebare unchiul meu a decedat in urma unei boli cumplite cancer pulmonar si alte complicati am inteles ca copii pot benificia de o indemnizatie pentru ca tatal lor a murit de cancer?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:26, 29 Iulie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.


2. Asadar copiii pot beneficia de pensie de urmas.

3. Mama copiilor sa mearga la Casa de Pensii sa solicite lista cu actele necesare pentru pensie de urmas pentru copii.

4. - Daca decedatul era salariat sotia sa se adreseaza angajatorului sotului pentru a primi ajutorul de deces in suma de 2.223 lei.
- Daca decedatul era pensionar ajutorul de deces este platit de Casa de Pensii.
Ultima modificare: Duminică, 21 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,
Am o intrebare matusa mea a primit acea decizie de primirea indemnizatiei de ajutor dupa ce unchiul meu a decedat din cauza cancer pulmonar iar pe decizie scrie boala obisnuita este vreo graseala sau nu se ia in seama boala de care a decedat.(acel ajutor care se primeste 6 luni).
Matusei mele iau revenit 300 lei iar verisoarei mele 300 lei .
Specific ca unchiul meu era salariat din cauza boli era in concediu medical 100 % pentru boala incadrat la cancer....si avea si indemnizatie de handicap.
1. Va mai redau din Legea 263/2010:

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

2. In cazul prezentat de dvs. daca nu este accident de munca sau boala profesionala atunci este boala obisnuita (chiar daca este vorba de cancer).
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
In cazul de fata numai verisoara mea mai continua studile si pensia de urmas i se cuvine 50% din veniturile care le-a avut?sau este un sandard pt ca ei ia venit 300 lei?
1. - Nu stiu ce intelegeti dvs. prin "indemnizatie de ajutor"!
- De unde primeste acesti bani, ce scrie pe cuponul cu care vin banii, cine ii expediaza?

2. Singurl copil care indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie de urmas va primi 50% din pensia satbilita pentru tatal decedat.

3. Indemnizatia de handicap nu are nici o legatura cu pensia de urmas.

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas tantelu tantelu Sotul unei prietene a decedat, are vechime pe cartea de munca aproape 30 de ani. Ea are 47 ani, si nu are niciun venit as dori sa stiu daca exista ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas pentru sotie-conditii lauramaria540 lauramaria540 Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva informatii in ceea ce priveste pensia de urmas pentru sotie. Situatia este in felul urmator: tatal meu a decedat in urma ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas circeiramona circeiramona Buna ziua! Am urmatoarea intrebare: Exista pensie de urmas pentru copiii care nu au alt venit in afara alocatiei de stat pentru copii, ca urmare a decesului ... (vezi toată discuția)