avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Drepturile angajatorului asupra corespondentei pe mail
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Drepturile angajatorului asupra corespondentei pe mail

Am si eu o intrebare: la firma mi se cere sa-mi creez un ID de yahoo specific, numai pentru firma. Am si o casuta postala "de lucru", folosita numai pentru chestiuni aferente jobului. Care sunt drepturile angajatorului asupra lor? Are dreptul sa le verifice? Sau sunt considerate personale? As vrea o opinie cat mai explicita. Multumesc! ;)
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 16:57, 21 Iulie 2009
Binenteles ca are dreptul sa le verifice, doar sunt instrumente puse la dispozitie pentru realizarea sarcinilor de lucru.
Chiar daca sunt realizate in interes de serviciu, nu au voie sa le verifice decat in cazul in care ati semnat un document prin care se acorda acest drept.

Avand in vedere ca este pe yahoo, un serviciu de web mail independent de firma X, trebuie neaparat acordul dumnevoastra.

In mail exista date cu caracter personal care sunt protejate de legislatia in vigoare. Trebuie sa cititi cu atentie contractul de munca sau ROI sau ROF si sa vedeti ce scrie acolo. Dar chiar si asa, practica europeana cu privire la protectia datelor cu caracter personal obliga angajatorul sa realizeze un document separat care va trebui semnat de fiecare angajat in parte.
Am vazut pana acum doua pareri diferite. Care dintre ele primeaza pana la urma?
Pentru mai multe informatii puteti accesa [ link extern ] /.
Cred ca ei sunt cei mai calificati sa va raspunda la problema dumnevoastra.

Daca se poate, dupa ce obtineti un raspuns, sa-l postati pe forum sa ne edificam asupra problemei :)
Exista o multime de resurse pe net din care reiese destul de clar ca NU este legala monitorizarea de acest tip a angajatilor, in lipsa acordului expres.

[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

e legal ca patronul sa ti citeasca mailurile primite pe mailul de serviciu? otiliap otiliap Buna In cadrul unei societati private , patronul citeste mailurile angajatilor este legal acest lucru? este vb de mailul de serviciu , angajatii nu au fost ... (vezi toată discuția)
Parola de id sparta si injurii LaviniaDiana LaviniaDiana Buna ziua.Ma numar si eu printre persoanele care le`a fost sparta parola la id si as vrea sa stiu cum sa fac sa nu mai intre pe adresa mea pentru ca si eu si ... (vezi toată discuția)
Cineva mi-a creat cont pe o pagina si refuza sa mi-l stearga. cui ma adresez? yoana_ok yoana_ok Buna tuturor! Am si eu o problema si nu stiu cum sa o rezolv. Mi-am scris intr-o zi numele pe Google (Ioana Husanu) sa vad daca apare intr-un context legat ... (vezi toată discuția)