avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA neplatitor de TVA, ROI
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA neplatitor de TVA, ROI

Am un PFA neplatitor de TVA cu impozitare normala (nu norma de venit).
Doresc sa fac facturi catre o firma din EU pe consultanta.

Este obligatoriu sa am acest ROI si daca da, de ce?

Citesc art. 158 din Codul fiscal si la art (8.a) zice asa

(8) Nu pot fi înscrise în Registrul operatorilor intracomunitari:
a) persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1;

PFA-ul meu nu este platitor de TVA, mai am nevoie de acest ROI??

Multumesc frumos anticipat,
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2015
rianovich, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 18:29, 21 Septembrie 2015
Din prevederile Codului fiscal, rezulta ca sunteti obligat la inregistrarea in ROI, cu inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153^1 Cod fiscal

"ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
(...)
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 (adica nu ati depasit plafonul de 220.000 lei) şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului; "

"ART. 133 Locul prestării de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.
(3) Locul de prestare a serviciilor către o persoană neimpozabilă este locul unde prestatorul îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat în alt loc decât locul în care persoana impozabilă şi-a stabilit sediul activităţii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită."


Inregistrarea in scopuri de TVA in baza art. 153^1 nu va obliga sa colectati TVA pentru serviciile pe care le veti presta pe teritoriul Romaniei, dar nici nu va va da dreptul sa deduceti TVA pentru achizitiile pe care le efectuati. Pentru aceste operatiuni veti inscrie in facturi CIF-ul atribut la inregistrarea in Registrul Comertului.
Pentru operatiunile derulate cu partenerii UE, veti folosi noul CIF, care va avea si atributul RO.

Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2015
Ioan Blaga, Contabil
Am retinut ca am nevoie de ROI, bun.

Va multumesc frumos.
Cu placere.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistare in roi prestari servicii cu o firma din italia intermediere infiintare firme olden olden infiintare firma in [b]Romania cetateni straini italieni[/b] dar prin intermediar o firma straina italiana , firma romana neplatitoare de TVA in baza ... (vezi toată discuția)
Livrari servicii intracomunitare pt. neplatitori tva mihai_006 mihai_006 [b]O firma neplatitoare TVA, in ce conditii poate efectua livrari de servicii (software) intracomunitare?[/b] Este posibila sau necesara inscrierea in ROI ... (vezi toată discuția)
Facturi cu si fara tva loat loat Buna, Am o intrebare la care as dori un raspuns de la cineva, ca raspunsurile de la diferiti\\"specialisti\\" m-au indus in eroare. Iata faptele. Am ... (vezi toată discuția)