avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ordonanta nr 36/2013
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ordonanta nr 36/2013

Buna ziua.Am fost disponibilizat cu ord 36/2013 de la CFR,un an am primit indemnizatia de somaj+venitul de complectare conform art 8. Mai am dreptul la un an de venit de complectare. Va rog sa-mi spuneti ca dupa terminarea indemnizatiei de somaj,venitul lunar se va complecta la suma primita impreuna cu indemnizatia de somaj,sau am dreptul numai la suma ce reprezenta in primul an venitul de complectare ? La concediere asa ni s-a spus,ca suma va fii aceeasi pe tot parcursul acestor 2 ani !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:14, 24 Septembrie 2015
1. Indemnizatia de somaj se acorda pentru cel mult 12 luni.

2. In celelalte 12 luni veti primi numai venitul de completare.
Art. 8 din OUG 36/2013
(1) Venitul lunar de completre prevazut la art. 7 lit. b) se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica si nivelul indemnizatiei de somaj.
(2) Venitul de completare prevazut la art. 7 lit. b) se acorda lunar pe perioade stabilite diferentiat, in functie de conditiile prezentei ordonante de urgenta, dupa cum urmeaza:
a) 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani si pana la 10 ani;
b) 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si pana la 15 ani;
c) 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 ani;
d) 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.
(3) Dupa incetarea platii indemnizatiei de somaj, in conditiile Legii nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza, pana la incheierea perioadei prevazute de alin. (2), de un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj la data incheierii platii indemnizatiei de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venit completare ciubix ciubix Buna ziua.Va rog frumos sa imi precizati daca dupa terminarea perioadei de somaj care acum este compusa din somaj + venit de completare, suma incasata este ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii tina01valentina tina01valentina Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema:cand am plecat de la intreprinderea in care am lucrat am primit 24 salarii compensatorii,esalonate pe o perioada ... (vezi toată discuția)
Ordonanță 36 din 2013 cleo000 cleo000 La terminarea îndemnizației de șomaj iau numai diferență ca salarii de completare sau îmi recalculeaza și iau tot banii care ai luam cu tot cu șomaj.va ... (vezi toată discuția)