avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract de munca in cazul pensionarii de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract de munca in cazul pensionarii de invaliditate gradul 2

Buna ziua! la societate ne confruntam cu urmatoarea problrma: o decizie dmedicala de propunere pensionare gr.2 pentru un salariat . Acesta a avut medical pana pe 19.08.2015, , decizia medicala este emisa pe 13.08. prezentata la soc pe 21 08 2015.
I.am intocmit adeverinta de vechime si acum asteptam decizia de pensionare.
Pana se emite decizia de pensionare salariatul ce face caci este ioncadrtat cu gr.2 .Pot sa-l pun in invoire si cand vine decizia ii desfac contractul de munca?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:20, 24 Septembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...

c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.


2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 14.
...
(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, denumitã în continuare CNPAS, împreunã cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.

Art. 15. - În cazul în care medicul expert al asigurãrilor sociale a emis avizul de pensionare de invaliditate, plata indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã se face pânã la sfârşitul lunii urmãtoare celei în care s-a emis avizul, fãrã a se depãşi durata maximã de acordare a concediului, prevãzutã de art. 14 alin. (4).
cu alte cuvinte trebuia incetat contractul la data cand mi-a prezentat decizia medicala ?
1. Si-i platiti concediul medical pe perioada cuprinsa in certificatul medical dar nu mai mult de pânã la sfârşitul lunii urmãtoare celei în care s-a emis avizul de pensionare de invaliditate.

2. Indemnizatia o recuperati de la CJAS.
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
C.i.m. trebuia incetat in data de 21.08.2015, ceea ce este cam tardiv acum s-o faceti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat cu capacitate de munca pierduta mirusaby mirusaby Buna ziua,am si eu urmatoarea speta: Un salariat a fost in concediu medical si i s-a eliberat decizia medicala asupra capacitatii de munca , decizi in care ... (vezi toată discuția)
Decizie pensie-boala Daniel1900 Daniel1900 Buna ziua! Am primit decizia de la medicul expert de pensioanare pe caz de boala! Grad 2! 1.Imi puteti spune va rog frumos cum trebuie sa procedez daca mai ... (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala hogye lavinia hogye lavinia Ce pasi trebuie sa intreprinda o societate dupa ce primeste de la angajat decizia medicala de incapaciate de munca ? (vezi toată discuția)