avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Verificare plata contributii angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Verificare plata contributii angajator

Cum pot afla daca angajatorul imi plateste asigurarile catre stat ?

p.s. Interventie moderator
Nu mai scrieti cu majuscule.Este o incalcare a Regulamentului de postare in Forum si , uneori, este foarte greu de citit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:12, 29 Septembrie 2015
1. Orice persoana fizica cu domiciliul in Romania poate sa verifice online, pe site-ul ANAF, daca angajatorul a raportat sumele realizate de salariat pentru sanatate (c.a.s.s.), contributia la casa de pensii, somaj.

AvocatNet.ro va prezinta un scurt ghid referitor la obtinerea acestui document prin intermediul Spatiului privat virtual.
Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...

2. Pentru a fi siguri că angajatorul vostru este corect şi va plătit asigurarea de sănătate, puteţi verifica acest lucru online
[ link extern ]

Dacă angajatorul este corect şi a plătit contribuţiile către CNAS, atunci va fi afişat următorul mesaj: „Persoana selectată este asigurată”

3. De asemenea,incepand cu data de 01.04.2001 puteti solicita Casei de Pensii eliberarea unui certificat de stagiu de cotizare.
Ultima modificare: Miercuri, 9 August 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
am verificat pe site ul cnas si am primit mesajul ''persoana selectata nu este asigurata''.lucrez la aceasta firma de 2 luni unde am primit fluturasul de salariu in care se arata ca sunt opriti bani pt contributii.ce pot face?
Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
marinica71 a scris:

am verificat pe site ul cnas si am primit mesajul ''persoana selectata nu este asigurata''


cnas are bazele de date varza. Raportarea se face la anaf in D112 si ei cica ar trebui sa-si ia datele automat de acolo. Intre ar trebui si ce se intampla de fapt, este o mica mare diferenta.

Exista posibilitatea ca firma angajatoare sa fi declarat si achitat corespunzator si sa fie doar o alta nefunctionalitate a onor statului roman. Stiu multe situatii identice (inclusiv figurare ca neasigurat dupa 1.5 ani de cotizat si declarat) si mai degraba as verifica sa nu fie acelasi lucru si in cazul acesta.

@freeelis

Sfaturile date sunt absolut ok doar in cazul in care angajatorul NU a declarat/virat. Luati in considerare ca pot exista si alte situatii, care nu exista in teorie, dar exista din abundenta in practica. CNAS este un exemplu de manual.
in cazul in care lucrati pentru o firma mica, exista posibilitatea ca aceasta sa plateasca impozitele la trimestru.

in acest caz, la cnsas datele vor aparea cu intarziere.
cel mai bine este sa verificati la anaf, asa cum ati fost sfatuit in primele postari, doar ca procedura e putin greoaie, presupune o prima deplasare la anaf si apoi cunostinte de internet peste medie.

cred ca cel mai bine ar fi sa faceti o cerere la anaf, chiar si scrisa de mana, cu datele si adresa dvs si telefon si le cereti sa verifice daca firma x va plateste contributiile.

acelasi lucru il puteti face la itm, partea proasta e ca aici poate se trezeste firma cu un control pe cap si, daca au fost corecti, este posibil sa va poarte pica dupa aceea.

itm ar trebui folosit dupa si doar daca aveti convingerea ca firma nu va plateste contributiile.
parerea mea.
Ultima modificare: Luni, 28 Septembrie 2015
claudiu.lichi@gmail.com, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum aflu daca mi sa plătit contributiile CristinaP5 CristinaP5 Ce trebuie sa fac daca nu mi s-au plătit contributiile (vezi toată discuția)
M am angajat din somaj la o firma de paza in data de 25 mai 2019 ... Cazacu viorel Cazacu viorel M am angajat din somaj la o firma de paza in data de 25 mai 2019 si duceam adeverința ajofm lunar pentru a beneficia de 35 % din indemnizație somajul sa ... (vezi toată discuția)
Neplata contributii catre stat mon73key mon73key Am lucrat in perioada noiembrie 2018-decembrie 2019 la o firma care nu cred ca mi-a platit contributiile catre stat. In prezent lucrez din ianuarie la alta ... (vezi toată discuția)