avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reabilitare pedeapsa cu aplicarea art 81 c.pen. ( 1969)
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reabilitare pedeapsa cu aplicarea art 81 c.pen. ( 1969)

Buna ziua. As avea si eu urmatoarea intrebare:in data de 09.09.2013 am avut o sentinta definitiva de condamnare la 6 luni de inchisoare cu suspendare,pentru infractiuni prevazute de art.254 al.1 C.p.rap.al art.6 din Legea nr.78/2000. In baza art.81.Cod penal, dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe o durata de 2 ani si 6 luni, care constitue termen de incercare pentru inculpat stabilit in conditiile art.82 Cod penal.As vrea sa stiu cand intervine reabilitarea si pot solicita cazier pentru angajare, in care sa nu mai apara vreo mentiune cu privire la acea condamnare? Va rog sa ma lamuriti si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Emil73 , utilizator 11:54, 26 Mai 2017
2 ani si 6 luni dupa data deciziei, respectiv 09.03.2016.
Dupa trecerea termenului de incercare de 2 ani si 6 luni.
ART. 86 c.p.din 1969
Reabilitarea în cazul suspendării condiţionate a executării pedepsei
Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.
Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.

In cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept."

Asadar, reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.

Daca aveti interes, aveti dreptul si de a solicita pe cale judecatoreasca constatarea reabilitarii.
Hotararea instantei de judecata, in acest caz, nu este una pentru acordarea reabilitarii, ci doar pentru constatarea reabilitarii de drept.


Succes.
:rtfm:Interventie moderator
Am rugamintea sa continuati discutia inceputa aici si sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament)
Pentru continuarea discutiei aveti posibilitatea sa folositi optiunea " raspunde".
Multumesc pentru intelegere.
markoM a scris:

Va mutumesc pentru raspunsuri,dar as vrea sa mai stiu daca nu cumva imi sunt incidente prev.art. 165,166,167 din noul cod penal cu toate ca am fost judecat si am primit sentinta definitiva dupa vechiul cod.(09.09.2013).Va multumesc.


Nu, nu sunt aplicabile dispozitile din noul cod penal privind reabilitarea de drept pentru ca:
1.- masura suspendarii conditionate aplicata in baza vechiului cod penal se mentine si dupa intrarea in vigoare a noului cod penal potrivit art 15 din Legea 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal,
Art. 15.
(1) Masura suspendarii conditionate a executarii pedepsei aplicata in baza Codului penal din 1969 se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului penal.
(2) Regimul suspendarii conditionate a executarii pedepsei prevazute la alin. (1), inclusiv sub aspectul revocarii sau anularii acesteia, este cel prevazut de Codul penal din 1969.

2. - in noul cod penal nu mai exista institutia suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prin urmare in .art 165 din noul cod penal privind reabilitarea de drept se prevede ca aceasta intervine in cazul pedepselor cu amenda, cu inschisoarea de maxim 2 ani si in cazul pedepselor cu suspendarea executarii sub supraveghere.
Concluzionand sunt aplicabile disp.art 86 din vechiul cod penal pe care le aveti deja mai sus.

Buna ziua, cu respect doresc sa va intreb despre Reabilitare : in 05 Ianuarie 2015 am primit o sentinta definitiva in care am primit o condamnare de 3 ani inchisoare, cu suspendarea pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 5 ani pentru inselaciune in baza art 86 / 1969 dupa vechiul cod de procedura penala
Astfel intrebarea mea este:

1. Cand anume pot face reabilitare si ce fel de reabilitare [ de drept sau judecatoreasca ]

Va multumesc din suflet si astept raspunsul Dvs
Stima

Alte discuții în legătură

Reabilitare cazier judiciar- ped.cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei mikiss mikiss Buna seara Pentru o condamnare 2 ani cu suspendare, 4 ani de incercare , cand se poate incepe reabilitarea judecatoreasca? Sentinta a fost data pe 15 dec ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept sau judecatoreasca Emil73 Emil73 Buna tuturor, cu respect doresc sa va intreb despre Reabilitare : in Ianuarie 2015 a ramas o sentinta definitiva care mi-a dat o condamnare de 3 ani ... (vezi toată discuția)
Reabilitare in urma unei condamnari cu suspendarea cond. a executarii pedepsei Daniel1971 Daniel1971 In luna decembrie a anului 2012 am fost condamnat la 6 luni de inchisoare, cu sespendarea conditionata a pedepsei, in speta OUG 195 / 2002. Din sentinta ... (vezi toată discuția)