avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... dubla cetatenie cu doua nume diferite
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

dubla cetatenie cu doua nume diferite

Buna ziua ! As dori sa pun o intrebare . Sora mea locuieste in Italia , si de curind a primit cetatenia italiana . Surprinzator este ca acolo este inregistrata cu numele de fata cu toate ca este casatorita de 21 de ani ! I s-a spus ca asa trebuie . Asta vara a fost in tara sa scoata buletin [ cel vechi a expirat ] si a aflat ca nu e legal sa fie cu doua nume diferite . Acum are buletin provizoriu cu valabilitate un an pina rezolva cu schimbarea numelui . Intrebarea este ce pasi trebuie sa urmeze pentru schimbarea actelor , unde sa se adreseze ?? Deci acum ea figureaza cu doua nume .... Un sfat , va rog ! multumesc
Cel mai recent răspuns: Euge , utilizator 21:59, 6 Octombrie 2017
Nu sunteti un caz singular.... si in spania difera modalitatea de transcriere a numelor din certificatul de nastere respectiv casatorie in actele oficiale ale autoritatilor respective. In astfel de cazuri trebuie consultate documentele pentru a va putea da un raspuns complet si exact. Totusi problema se poate rezolva in Romania date fiind valabilitatea actelor de stare civila romanesti pe care pana acum sora dumneavoastra le-a folosit. Prin urmare, emiterea unui nou act de identitate poate fi posibila pe baza actelor romanesti avute in vedere pana acum si aflate in posesia surorii dumneavoastra. De asemenea, daca Casatoria avand loc in Italia, certificatul de casatorie emis de autoritatile straine se va transcrie in Romania. Pe baza acestuia se va emite un nou act de identitate si pasaport.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2015
ContSters82289, utilizator
Multumesc pentru raspuns ! Dar casatoria a avut loc in Romania acum 21 de ani cu cetatean romin ! De 12 ani s-au mutat in italia unde au domiciliul actual . Anul acesta a primit cetatenie italiana dar pe numele de fata si nu dupa sot cum a fost pina acum ! Asta vara venind acasa sa scimbe buletinul , i s-a spus ca nu poate sa faca alt buletin deoarece comite ilegalitate ca are doua identitati . Are buletin provizoriu cu valabilitate un an . Acum oare trebuie sa mearga iar la primarie in orasul unde locuieste si sa refaca actele ??
Nu este vina cetateanului roman casatorit legal fiind in Romania, ca in alt stat dobandeste cetatenia acelui stat strain unde este recunoscut chiar si cu numele de familie dobandit la nastere. In calitate de cetatean roman posesor a unui act de identitate romanesc casatorit legal in Romania, va purta acelasi nume in actele de identitate romanesti cu care s-a legitimat si pana in prezent. Nu conteaza cum este acesta identificat in alt stat ca cetatean strain pentru ca nu este de competenta autoritatilor romane ci exclusiv a acelui stat strain. Prin urmare, nu se incalca legea romana daca sora dumneavoastra se va adresa biroului de evidenta a persoanei pentru emiterea unui nou act de identitate in temeiul expirarii actului de identitate vechi, atasand certificatul de casatorie, si celelalte documente pentru a se face dovada spatiului de locuit la adresa caruia se va stabili domiciliul, si taxele aferente, numele sau fiind pastrat asa cum acesta este mentionat in actele de identitate folosite timp de 21 ani. Calitatea muncii functionarilor din Romania este proportionala salariilor primite si probabil de aici putem constata din pacate incompetenta vesnic prezenta cu care acestia se adreseaza petentilor. Va recomand sa va limitati a va identifica ca cetatean strain pentru a nu da ocazia complicarii situatiei incat nivelul de a cunoaste legislatia straina de catre functionarii din Romania este inexistent mai ales ca oricum cu greu se intelege a aplica macar corect legea interna.
Salve Doina,
Ce s-a mai rezolvat cu sora ta? Am acelasi problema, dupa 27 ani , dubla cetatenie, diverse pasapoarte eliberate de autoritatile romane, acum la consulatul roman nu imi m-ai da pasaportul romanesc deorece doua nume diferite . Asa ca trebuie sa schimb certificatul de casatorie romanesc, sa ma duc in Romania la un avocat si prin sentinta judecatoreasca ect ect,
As renunta la pasaportul romanesc dar cum am niste proprietati in Romania probabil trebuie sa fac ceva modificari pe acolo in caz de vinzari, cumparari, etc
Domnul Traian spune ca nu este ilegalitate, dinsi la consulat mi-au spus ca risc inchisoarea:(
Ultima modificare: Vineri, 6 Octombrie 2017
Euge, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buletin romanesc gina1978 gina1978 buna,eu sunt casatorita in italia cu un italian si am o fetita.Am buletinul expirat,vreau sa merg de sarbatori sa il reinnoiesc.Am certificat de casatorie ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie minor 14 ani Gogolino Gogolino Buna seara.Poate cineva sa ma lamureasca intr-o problema ? Eu sunt romanca ,casatorita cu un italian si am un baiat care a implinit 14 ani in februaie. I-am ... (vezi toată discuția)
Reinnoire carte de identitate SebastianMich SebastianMich Am o întrebare :) Sunt in Italia de 10 anni si mia scăzut cartea de identitate de 1 an dar pașaportul este valabil. Daca vreau sa merg in Romania îmi ... (vezi toată discuția)