avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract perioada determinata - concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract perioada determinata - concediu medical

Bun gasit,

Am avut contract pe perioada determinata pana in data de 16.10.2015, sefii mei anuntandu-ma pe data de 15.10.2015 cu 2 ore inaintea incheierii programului ca contractul meu nu va mai fi prelungit.In urma aflarii vestii am suferit un soc, nu m-am simtit foarte bine si m-am decis sa imi iau un concediu medical incepand cu data de 16.10.2015 pana la data de 30.10.2015.(16 fiind ultima zi din contract).Ulterior am aflat ca acest concediu medical nu poate fi luat in calcul nu stiu din ce cauze au invocat ei.Din cate am citit pe internet au mai fost persoane cu aceiasi problema ca si mine si m-am gandit sa intreb niste specialisti.
Concediul meu medical poate fi luat in calcul?
Cum ar trebui sa procedez?
Va rog sa ma lamuriti si pe mine privitor la aceasta situatie.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: semenescuadrian , utilizator 12:36, 22 Octombrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1. Codul Muncii nu prevede niciun termen cu privire la anuntarea angajatorului atunci cind intervine starea de incapacitate temporara de munca.

2. Angajatorul nu are obligatia de a va prelungi durata contractului individual de munca,indiferent ca sunteti sau nu in concediu medical, astfel incat acesta va inceta de drept la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat ,potrivit art.56 alin.1 lit.i C.mun.

3. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 32. - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.


Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 62. - În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

Art. 63. - Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

Asadar, pentru plata concediului medical va trebui sa va adresati Casei de Asigurari de Sanatate.

4. ITM-ul nu are competenta referitor la neplata concediului medical. Potrivit OUG 158/2005 :
Art. 47. (2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligatiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plata a indemnizatiilor;
b) calculul si plata eronata a indemnizatiilor;
.....

Art. 48. - Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei si constituie venituri la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

Art. 49. - Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate
Va multumesc frumos pentru sfaturi, imi sunt foarte utile tinand cont ca nu cunosc legile, doar ce am apucat sa ma documentez pe internet.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului medical elena_costasche elena_costasche daca ai avut contract de munca pe termen de 3 luni,iar pe parcurs te imbolnavesti de tuberculoza,cine plateste concediul medical,deoarece angajatorul nu mai ... (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal si postnatal coryna32 coryna32 Buna ziua.Din 2008 am lucrat la o firma, in iunie 2015 am intrat in concediu prenatal, pe 20 august am nascut. Din octombrie 2015 sunt in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Plata cm pentru tuberculoza elena_costasche elena_costasche cui ma adresez daca unei persoane bolnave de tbc i se incheie contractul de munca pe termen determinat pentru plata concediului medical? (vezi toată discuția)