avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri suplimentare in timpul concediului prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri suplimentare in timpul concediului prenatal

Buna ziua,

As dori sa va intreb daca am voie sa primesc de la angajator venituri in perioada de 126 de zile concediu prenatal si postnatal? Ma refer la bonusuri si prime. Va multumesc si astept un raspuns urgent.

Toate cele bune
Cel mai recent răspuns: Anasl , utilizator 11:20, 23 Octombrie 2015
Din Codul Muncii:
Art. 50.
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
...

art.49
(1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
.....

Asadar, regula este ca suspendarea contractului individual de munca atrage suspendarea tuturor drepturilor si obligatiilor partilor. Daca insa prin legi speciale, contractul colectiv de munca, contractul individual de munca sau regulamentul intern sunt prevazute alte drepturi ale salariatilor, atunci acestia sunt indreptatiti sa le primeasca.

In speta, pe durata concediului de maternitate - pre si postnatal - puteti beneficia de prime si bonusuri.
Intr-adevar contractul se suspenda pe perioada in care primesti indemnizatie de crestere copil, nu cand esti si in concediu medical de sarcina sau lehuzie plata acestuia se face in baza Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Va rog sa ma ajute cineva cu o interpretare ok pentru acest lucru.
Cititi textele de lege mentionate de mine , OUG 158/2005 nu are nicio legatura cu suspendarea c.i.m.care opereaza in baza art.50 lit.a C.mun. in cazul concediului de maternitate.

Prin urmare, asa cum am mentionat anterior, pe durata concediului de maternitate - pre si postnatal - puteti beneficia de prime si bonusuri.
Va multumesc mult pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pre+post natal iuraiu iuraiu Buna ziua, Sunt mamica din data de 24.07.2007 si am intrat in concediu de ingrijire si crestere copil in luna octombrie 2007 si mi-am reluat raporturile de ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie maternitate hmmmm hmmmm Buna ziua, Pot beneficia de concediu si indemnizatie maternitate daca am un contract part-time, jumatate de norma, 4 ore/zi? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Plati compensatorii wanderer wanderer Buna ziua! Sunt angajata de 4 ani la o firma, momentan sunt in concediu de maternitate de 1 an. Am decis sa prelungesc concediul de maternitate pana la 2 ani ... (vezi toată discuția)