avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Controlul medical anual obligatoriu pentru angajatii ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Controlul medical anual obligatoriu pentru angajatii care lucreaza la calculator

Buna ziua!

Am o intrebare: ce controale medicale anuale sunt obligatorii pentru angajatii care lucreaza pe calculator?

Din Anexa 1 HOTĂRÂRE Nr. 355 la care punct ne incadram?

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:39, 9 Decembrie 2015
Fisa 126 -Suprasolicitatea analizorului vizual:
Examen medical la angajare:
- examen clinic general
- testarea acuităţii vizuale
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual
- testarea acuităţii vizuale - anual
Contraindicaţii:
- scăderea acuităţii vizuale sub 0,5 la AO fără corecţie sau sub 0,7 la ambii ochi cu corecţie optică eficientă (diferenţă de corecţie optică >3D între ochi)
- glaucom cu unghi închis neoperat
- glaucom cu unghi deschis (anterior diagnosticat)
- disfuncţii severe ale echilibrului oculomotor
- tulburări ale simţului cromatic pentru lucrările vizuale care constituie un risc în cazul neperceperii culorilor
- retinopatie pigmentară
- orice afecţiune oculară acută până la vindecare

Va multumesc foarte mult pentru raspuns!
Buna ziua! Revin cu o intrebare, daca imi este permis.

Intrucat controlul medical periodic se apropie si am primit o instiintare cum ca "noi proiectantii" suntem obligati sa ne supunem analizelor de sange, in baza faptului ca, chipurile, suntem supusi radiatiilor emanate de monitoare (fiind invocata Fişa 99. Câmpuri electromagnetice neionizante din banda 0 - 300 GHz, din HG 355 Anexa 1),
va rog daca puteti sa imi spuneti in baza carei legi "noi proiectantii" suntem obligati sa efectuam aceste analize. Eu am lucrat ca proiectant si la alte institutii unde era obligatorie numai fisa 126, asa cum ati raspuns dvs.

De fapt, intrucat nu se poate discuta civilizat in institutia la care lucrez nici cu personalul medical si nici cu altcineva (deoarece institutia insista ca a incheiat un contract cu o firma care efectueaza "un set" de analize), intrebarea ar fi urmatoarea: pot sa obtin avizul de apt de munca din alta parte decat de la institutia la care lucrez?

Deoarece asta intentionez sa fac:
sa vin cu o hartie de la o policlinica privata unde mi se vor face exact analizele stipulate de lege (am vorbit deja cu un medic de medicina muncii care a spus ca se pot efectua contra cost aceste analize - mai exact controlul vizual si controlul clinic general si nu altceva).
Le voi face pe banii mei (controlul clinic general si controlul vizual din fisa 126).

Daca da, in ce conditii? Banuiesc ca trebuie totusi dusa acelui medic de medicina muncii pe care il aleg eu, o hartie oficiala cu activitatea pe care o desfasor eu in unitatea la care lucrez.

Exista vreo lege care interzice efectuarea acestor analize medicale periodice la alt medic de medicina muncii decat cel desemnat de institutia unde lucrez?

In baza carei legi (daca exista) suntem obligati sa ne supunem efectuarii analizelor medicale de catre policlinica aleasa de unitatea la care lucram?!

Deci va rog sa ma ajutati cu un raspuns la intrebarea: Un alt medic de medicina muncii pe care il aleg eu poate sa imi dea viza completa de apt de munca? Va multumesc.

Aici este un topic in care este mentionata aceeasi problema:

www.avocatnet.ro/content/for...
Examinarea medicala la angajare si examinarea medicala periodica a salariatilor se efectueaza cu respectarea prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare care mentioneaza:
-art.4 (1) Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.
-art.7 Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
-art.16 al.(4) La indicatia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilitatilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea in munca pentru locurile de munca si activitatile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde si examene medicale suplimentare celor prevazute in anexa nr. 1.
In baza primelor 2 articole, angajatorul incheie contract de prestari servicii medicale cu o firma autorizata de catre MS care are ca administrator/ angajat/ colaborator un medic specialist de medicina muncii. In baza acestui contract de prestari servicii, angajatorul asigura fondurile necesare realizarii examinarii medicale. Asigurand fondurile necesare si avand un contract deja incheiat, angajatorul este indreptatit sa nu recunoasca examinarea medicala decat pe cea efectuata conform contractului incheiat. Altfel spus, degeaba veti face pe banii dvs. examinarea medicala periodica, la o firma privata, alta decat cea cu care angajatorul are incheiat contract de prestari servicii medicale, caci angajatorul nu va avea in vedere aceasta examinare.
In anexa 1 la actul normativ sunt mentionate fise de analize medicale care se efetueaza in functie de activitatea desfasurata de lucratori. In functie de riscurile profesionale existente la locul de munca/ postul de lucru (lucrul la calculator/ monitor prezinta risc de expunere la radiatii ale campurilor electromagnetice), de evenimentele inregistrate la respectivul loc de munca/ post de lucru, de indicii de morbiditate profesionala inregistrati in cadrul firmei, medicul specialist de medicina muncii poate cere si efectuarea altor analize si controale medicale, suplimentar celor mentionate in fisele prevazute in anexa 1 la HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare conform prevederilor art.16 al.(4) si anexa 1,
- pct.4 Observatii
lit.b) medicul specialist de medicina muncii poate solicita, daca considera necesar, pentru confirmarea unui diagnostic, examenul unui medic de alta specialitate, dar decizia de aptitudine in munca ii apartine in totalitate.
Lucrul la calculator, in fata monitorului, expune lucratorul la radiatii. Este o certitudine nu un moft.
NU inteleg reticenta dvs. legata de suplimentarea analizelor pe care trebuie sa le efectuati. Eventual contraindicatiile din fisa nr.99 (ceva mai severe decat cele din fisa 126) ar putea fi un motiv pentru reticenta dvs. In schimb, sanatatea dvs.ar trebui sa fie pe primul loc.
Eu va multumesc foarte mult pentru raspuns, insa am lucrat ani de zile in alta institutie la "acelasi" monitor si acolo se facea numai controlul prevazut in fisa 126.
Daca doriti, va pot da si documentul publicat de Institutul de Sănătate Publică Bucureşti
Secţia medicina muncii

Prevenirea afecţiunilor profesionale cauzate de munca la videoterminale

LINK:
[ link extern ]

unde este mentionata numai fisa 126.

Reticenta mea are doua cauze:
1. Fizice: imi este foarte rau cand mi se ia sange
2. Etice: A ti se lua sange cu forta este echivalent cu a fi violat. Nu vad nici o diferenta.

Iar legea trebuie sa fie aceeasi pentru toti cetatenii Romaniei. Nu este normal ca fiecare angajator sa "recomande" ca obligatoriu ce are el chef angajatilor lui. Ori dam sange toti cei care avem monitoare, ori nici unul.

Deci daca doriti sa imi fiti cu adevarat de ajutor, va rog sa imi citati o lege unde scrie clar ca monitoarele (videoterminalele LCD) sunt incadrate in Fisa 99.


Alte discuții în legătură

Medicina muncii - tulburare bipolara vic38 vic38 Buna ziua, Daca sunt declarat bolnav cronic cu tulburare bipolara mai pot fi angajat cu carte de munca ca programator? (vezi toată discuția)
Control medical anual - cabinet medicina muncii Beita Anisoara Beita Anisoara Buna ziua! Unitatea in care lucrez a facut un contract cu un cabinet specializat in medicina muncii. Controlul medical anual consta in verificarea tensiunii ... (vezi toată discuția)
Cim partial 2 ore Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, La un CIM partial cu 2 ore/zi la o fundatie nonguvernamentala mai tr facut si dosar medical? (vezi toată discuția)