avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul de adaptare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul de adaptare profesionala

Salut,

Am si eu o problema in ceea ce priveste Contractul de adaptare profesionala. M-am angajat acum o luna la un call center si am semnat cu contract de adaptare profesionala ca urmez cursurile unui training si daca plec in decurs de 6 luni trebuie sa platesc 550euro minus perioada cat am lucrat in cadrul companiei. Training-ul a durat trei zile si a fost un training care l-am mai facut si la firma unde fusesem angajat precedent gratuit. Dupa o luna mi-am dat demisia si conducerea firmei a zis ca ma va actiona in justitie pentru recuperareai sumei daca nu platesc in 7 zile. Mentionez faptul ca am cerut companiei sa imi arate dovada ca a cheltuit 550euro pt pregatirea mea pentru cele 3 zile si am fost refuzat pe motiv ca o sa imi demonstreze acele cheltuieli doar in justitie. De asemenea compania nu a vrut sa imi plateasca examenul de medicina muncii, dorind sa il platesc eu si ei sa urmeze sa il deconteze, sau daca nu ma duc in 4 zile la acel control de cand m-au anuntat ei sa il platesc eu.
In regulamentul de ordine interioara este specificat de asemenea faptul ca firma trebuie sa imi puna la dispozitie o baza de date pt a contacta clientii, dar uneori sunt zile in care baza de date e reprezentata de 150 de contacte pt aprox 20 de agenti. Cum sa indeplinesti target-ul de vanzari (4 pe ora ) atat timp cat acele persoane din baza de date sunt deja contactate de 2ori in aceasi zi si nu raspund.
Am dreptul sa vad cheltuielile organizarii firmei acelui training in momentul in care platesc acei 550euro minus perioada lucrata?
Si daca nu care ar fi soarta procesului in instanta?
Este dificli sa va spunem ce sanse sunt in instanta pentru ca nu stim exact ce scrie in acel act pe care l-ati semnat.
IN codul muncii exista urmatoarea prevedere care v-ar putea sustine, avand in veder ca ati fost format doar 3 zile:

Art. 195. - (1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.


IN instnata firma ar trebui sa dovedeasac prezenta dvs la acele cursuri cu foi de prezenta, deasemenea cheltuielile facute de firma si eliberarea catre dvs a unui document (gen diploma de formare) care sa ateste ca ati capatat niste deprinderi in cele 3 zile de formare profesionala.

Va recomand sa consultati un vaocat specializat in dreptul muncii care va poate spune ce sanse aveti dupa ce citeste actul semnat de dvs. Sansele depind mult de modul in care a fost conceput acel document/
Mi s-a acordat doar un certificat de participare dar din el nu reiese ca am dobantit vreo deprindere anume si prezenta am semnat doar in prima zi de training.

Dar daca platesc in cele 7 zile suma respectiva nu trebuie sa imi demonstreze si mie prin acte faptul ca atat au costat acele cursuri? In contractul de adaptare profesionala e un articol care zice ca "Evidenta scolarizarii (perioade si costuri) se va tine in cadrul Depart. finante contabilitate , separat pentru fiecare angajat in baza documentelor furnizate de Departamentul Scolarizare
Nu vad de ce ar fi obligati sa va arate acele acte privind cheltuielile. Nu si-au luat o astfel de obligatie fata de dvs.
Dar daca contestati in instanta, acolo trebuie sa docedeasac acele cheltuieli.
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Acti adițional pentru training Costin A. Costin A. Bună ziuă. Am semnat un contract cu un angajator în data de 14 Noiembrie 2016, acuma doresc sa închei contractul la mai puțin de 3 luni (adică încă ... (vezi toată discuția)
Intreruperea contractului de munca- obligativitatea angajatului de a plati perioada de training? GabrielaMZ GabrielaMZ Buna ziua, Adresez o intrebare la o situatie care m-a pus pe ganduri. Zilele trecute am primit o oferta de munca din partea unei firme mici (nu ... (vezi toată discuția)
Demisie in cazul contractului aditional de formare profesionala Yonut321 Yonut321 Buna ziua, anul trecut(2011) in noiembrie m-am angajat la o firma ca lacatus mecanic eu avand diploma de operator calculator am incheiat cu firma un contract ... (vezi toată discuția)