avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligatiile proprietarilor de apartamente
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligatiile proprietarilor de apartamente

Buna ! Am in Romania ca proprietate o garsoniera (apartament cu 1 camera )dar sunt casatorita si locuiesc in Germania de 4 ani.Toate utilitatile (gaz,apa,curent) sunt contorizate separat pt fiecare apartament.sunt inchise .Nu am consum la nimic si totusi trebuie sa particip la plata diferentei de apa / bloc (care se imparte pe nr de apartamente ,NU pe nr persoane ).La ce mai foloseste apometrul? Doar sa-i fac verificarile periodice? De ce trebuie sa platesc ceea ce NU consum ? Sunt de acord sa platesc consumul de curent pe casa scarii si femeia de serviciu .Cum este legal in cazul meu ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:57, 30 Octombrie 2015
Va confruntati cu una dintre consecintele detinerii de proprietate in imobil de locuit in comun
Dispozitiile in vigoare prevad ca suplimentul consum utilitati se repartizeaza tuturor proprietarilor functie de varianta adoptata de comitetul executiv
Chiar daca nu locuiti efectiv in imobil,in calitate de proprietar va revine obligatia legala sa achitati in termenul stabilit c/v intretinere individuala-inclusiv parti comune
In situatia in care intelegeti sa nu achitati anumite plati ,riscati sa vi se impuna suplimentar sume cu titlu de penalitati
Neplata in termenul stabilit a obligatiilor de intretinere mai mult de 90 de zile,permite asociatiei de proprietari in temeiul disp L nr 230/2007 art 50 sa dispuna recuperarea sumelor cu titlu de restanta prin instanta de judecata si in temeiul disp 51 sa instituie privilegiul imobiliar la ocpi
Repartizarea diferentelor de apa se face conform regulamentului stabilit de fiecare asociatie in parte iar majoritatatea adopta repartizarea pe nr de persoane. Cel mai corect ar fi repartizarea proportionala cu consumul iar in cazul avariilor pe partea comuna repartizarea sa se faca pe cota parte indiviza. Discutii vor fi indiferent de modalitatea de repartizare.
angelapopa a scris:
Nu am consum la nimic si totusi trebuie sa particip la plata diferentei de apa / bloc (care se imparte pe nr de apartamente ,NU pe nr persoane ).

Participati la plata diferentelor de apa deoarece o parte din aceste diferente nu au legatura cu numarul de persoane si pot fi generate de:
- avarii pe instaltia comuna
- consum apa pentru spalat scarile si alte parti comune
- consum apa pentru udat florile din fata blocului
- pierderi de apa la golirea instaltiei in cazurile cand se fac reparatii, schimbari de robineti, coloane..
............
Sunt de acord sa platesc consumul de curent pe casa scarii si femeia de serviciu .Cum este legal in cazul meu ?

Consumul de energie electrica pentru iluminatul casei scari si pentru functionarea liftului se repartizeaza pe numar de persoane, asa ca dumneavoastra daca sunteti inregistrata cu zero persoane trebuie sa aveti de plata zero lei pentru energia electrica.
Salariul femeii de serviciu, ca si toate celelalte cheltuieli cu personalul, plus materialele de curatenie si gospodaresti se repartizeaza pe cota parte indiviza adica proportional cu suprafata utila a apartamentului indiferent ca locuieste cineva in apartament sau nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea corecta a cheltuielilor pentru consum energie electrica pe scara Aramat Aramat Cum este corect sa se faca repartizarea cheltuielilor pentru consumul de energie electrica pe scara bloc, daca iluminatul se face cu ajutorul senzorilor: pe ... (vezi toată discuția)
Plată cheltuieli întreținere apartament albab albab Bună ziua, mă numesc Alexandru....am moștenit un apartament intr-un imobil cu 14 ap. In locuință nu locuieste nimeni, toate utilitățile sunt contorizate ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor la apartament nelocuit victorya_21 victorya_21 Buna seara, In urma cu cativa ani,am primit mostenire un apartament care pana in prezent a ramas liber .In tabelul cu plata administratiei desi nu este ... (vezi toată discuția)