avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... presedinte asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

presedinte asociatie proprietari

noul presedinte ales al asociatiei de proprietari este pensionat pe caz de boala gr.2 si are o remunerare neta de 300 lei.
exista vreo incompatibilitate intre contractul de mandatat si statulul de pensionar pe caz de boala?
din cate stiu contractul de mandatat nu este contract de munca dar se platesc contributii la anaf.
esta pasibila asociatia de plata unor amenzi pentru incheierea unui astfel de contract sau persoana poate sa-si piarda statutul de pensionar medical?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:57, 4 Noiembrie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...

2. Conform celor de mai sus un pensionar de invaliditate gr. II are pierduta toata capacitatea de munca deci nu poate cumula pensia cu un venit pentru care este obligatorie asigurarea la pensie.
Sunt cateva probleme: presedintele a fost ales, are un mandat incredintat.
Daca nu era retribuit, putea sa-si exercite mandatul?
Eu zic ca da.

Si ca o mica butada: presedintele Curtii Constitutionale este intr-o situatie asemanatoare. Fireste, el nu a fost ales prin vot, a fost numit; deci mai grav!
lilianadani a scris:
esta pasibila asociatia de plata unor amenzi pentru incheierea unui astfel de contract sau persoana poate sa-si piarda statutul de pensionar medical?

Avand in vedere ca pensionarul cu gradul II, nu poate cumula pensia cu veniturile din functia de presedinte, acesta va pierde pensia incepand cu luna urmatoare realizarii venitului de 300 lei ca presedinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de boala nicolauconstanta nicolauconstanta Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca am pensie de boala gr 2,pot lucra 4 ore pe zi ? Va multumesc (vezi toată discuția)
Drept munca pensionari de boala homereg homereg Daca sunt in pensie de boala gr. 2 am voie sa fiu asociat in SRL sau sa am Intrepr Individuala ??? Motivatie va rog ! (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala neagadanut neagadanut Buna ziua Acum 2 saptamini m-am operat la coloana(inceput de paralizie la piciorul sting),fiind in medical o luna,dupa care trebuie sa ma duc la control sa ... (vezi toată discuția)