avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie proces verbal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie proces verbal

Am primit o amenda(destul de mare...1000 lei).sunt taximetrist si am fost amendat pt faptul ca nu imi functiona corect lampa taxi,insa agentul nu a scris in procesul verbal faptul ca pot plati jumatate din amenda in 48 ore.as putea sa ma folosesc de acest lucru pentru a cere anularea procesului verbal? Mentionez ca procesul verbal l-am semnat
Cel mai recent răspuns: livis , utilizator 20:25, 9 Noiembrie 2015
Nu poate fi ceruta anularea procesului-verbal pt motivul pe care l-ati mentionat.
Motivele pt care se poate obtine anularea sunt mentionate in art. 17 din OG nr. 2/2001:
"Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu."
cred ca am gasit ceva in neregula.in procesul verbal scrie ca "in timp ce transporta un client, cu ocazia controlului efectuat s-a constatat ca lampa taxi pentru pozitia de operare era aprinsa pe culoarea verde" si conform legii 38/2003 art 52 alin 3 lit r am fost sanctionat.in procesul verbal nu scrie nimic despre aparatul de taxat (care bineinteles ca era in functiune).eu nu cred ca pot dovedi ca aparatul era in functiune ,dar nu trebuie ca agentul sa dovedeasca asta? agentul a facut poze din care sa reiasa ca aveam client in masina si ca lampa taxi era pe culoarea verde dar despre aparatul de taxat nimic, iar in lege scrie " sa nu execute activitatea de transport in regim de taxi fara a avea aparatul de taxat si lampa taxi in functiune pt pozitia de operare respectiva". deci nu trebuie sa fie incalcate amandoua simultan pt a fi sanctionat? oricum mi se pare absurd sa primesc 1000 lei amenda pt un cablu impuscat

clientul din masina a fost luat ca martor de catre agent, dar nu cred ca mai are bonul fiscal pt a dovedi ca am avut pornit aparatul de taxat..pe moment nu m-am gandit la acest lucru


[Mesaj editat - 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca ati fost amendat conf L38 atunci nu se aplica posibilitatea achitarii la jumatate in 48 de ore.
In cazul in care pe pv apare ora intocmirii puteti contesta pv prezentand inregistrarile din aparatul de marcat, nu am idee cum functioneaza dar banuiesc ca exista o memorie a aparatuli fiscal. Astfel puteti dovedi faptul ca ati facut o cursa legala. Nu v-au luat si placutele de inmatriculare?
Buna seara.
Stiti foarte bine ca amenda ati luat-o pe merit si degeaba incercati sa gasiti motive de contestatie. In lege scrie destul de explicit ca lampa trebuie sa fie rosie daca aveti client si verde daca nu aveti client, aparatul de taxat fiind in pozitia corespunzatoare lampii sau invers. Mai mult de atit, casa de marcat nu functioneaza daca lampa nu functioneaza sau cablul de alimentare al lampii este intrerupt. Colegii de forum, adica domnii sau doamnele avocat, nu au de unde sti toate detaliile specifice unei activitati. Dumneavoastra puteti sa contestati acea amenda dar asta nu inseamna ca o sa si cistigati. Dvs ati citat un paragraf din legea 38/2003 si acolo este foarte explicit expusa cerinta legiuitorului dar dvs incercati sa gasiti chichite la lege pt a fenta acea amenda. Va rog sa meditati la cele spuse de mine si va sfatuiesc sa va resemnati si sa achitati amenda. Daca aveati o problema la lampa sau la cablul de alimentare al lampii, asa cum sustineti, casa de marcat nu ar fi functionat. Daca casa de marcat a functionat, asa cum ati afirmat, inseamna ca alta e problema... si e una mult mai grava care se incadreaza la evaziune fiscala. Oricum... o defectiune la lampa sau la cablu se rezolva in aprox 15-25 min cu costuri minime de citiva lei, dar... ati preferat sa mergeti asa fara sa remediati problema (asta daca nu cumva am dreptate si e vorba de acea varianta care e mult mai grava).
Din ce stiu eu, dar e posibil sa ma insel, legea 38/2003 nu face obiectul ordonantei 2/2001. Studiati legea 38/2003 si la ultimul capitol ar trebui sa fie mentionat daca acestei legi i se aplica prevederile ordonantei 2/2001.


cyan a scris:
In cazul in care pe pv apare ora intocmirii puteti contesta pv prezentand inregistrarile din aparatul de marcat, nu am idee cum functioneaza dar banuiesc ca exista o memorie a aparatuli fiscal. Astfel puteti dovedi faptul ca ati facut o cursa legala. Nu v-au luat si placutele de inmatriculare?

Domnul "bogdansav" nu a fost amendat pt. nefunctionarea casei de marcat in timp ce efectua o cursa cu client ci pentru faptul ca in timpul unei curse cu client, lampa taxi de pe pavilionul autoturismului nu avea aprinsa lampa martor cu culoarea corespunzatoare, adica rosu ci avea aprinsa lampa de culoare verde.
Este mult mai grav sa mearga casa de marcat si sa fie aprinsa lampa verde decit sa nu mearga casa de marcat si sa fie aprinsa lampa verde. Casa de marcat nu functioneaza daca lampa este defecta, dar in cazul dinsului lampa nu era defecta pt ca se aprindea. In mod normal trebuia sa fie aprinsa lampa rosie si totul era OK dar era aprinsa lampa verde si atunci se poate pune problema existentei a doua case de marcat cu circuite de alimentare separate si folosirea unei singure lampi pe pavilion. Cum nici un autoturism taxi nu poate fiscaliza concomitent 2 case de marcat atunci una din ele este nefiscalizata sau fiscalizata pe genunchi acasa. Amindoua emit bonuri fiscale identice din punct de vedere al identificarii operatorului dar numai una este declarata si inregistrata la ANAF.


[Mesaj editat - 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Luni, 9 Noiembrie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda la legea 38/2003 -legea taximetriei hugobos hugobos In data de 1.03.2019 am fost oprit de un echipaj de politie care m-a sanctionat cu amenda ! Politistul a motivat in procesul verbal ca m-a sanctionat pt ca nu ... (vezi toată discuția)
Transport ocazional de persoane, probleme cu autorizarea microbuzului nihai195 nihai195 am achizitionat un bus Opel Vivaro de 8+1 locuri din 2006 si doresc sa efectuez transporturi de persoane ocazionale.ce forma legala, am in aceasta tara ca sa ... (vezi toată discuția)
Semnatura contravenient alexandru78 alexandru78 sunt sofer de taxi si lucrez la un patron. am primit o amenda de la un subinspector de politie la legea 38/2003 . n-am vrut s-o semnez . seful meu era acolo. ... (vezi toată discuția)