avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul CAS unitate pt concediu lauzie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul CAS unitate pt concediu lauzie

Buna seara,

As dori sa stiu cum se calculeaza CAS (contributia la pensii) a unitatii pentru o salariata aflata in concediu de lauzie si care este baza legala.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: flo72 , utilizator 15:11, 12 Noiembrie 2015
1. Este vorba de OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, art. 45.


2. Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2015 acest castig prognozat este de 2.415 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.

Adica:
2415 x 35% = 845 lei
845 x 10,5% = 89 lei

Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 89 lei.
Acesti 89 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.

Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 89 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
Se imparte 89 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate.

Conform art. 42 din Codul fiscal NU se impoziteaza indemnizatiile pentru: concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului bolnav.

Va multumesc, dar raspunsul dat este pentru calculul contributiei de asigurari sociale (pensii) al salariatului, nu al unitatii.Eu asta am intrebat.
Daca cineva imi poate raspunde, ii multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul indemnizatiei in concediul prenatal Anaaaaa Anaaaaa Buna ziua. Am si eu o rugaminte, daca ma puteti ajuta. La data de 01.06.2015 voi intra in concediul prenatal si as dori sa aflu cam la ce suma sa ma astept ca ... (vezi toată discuția)
Cuantum concediu medical Morozan Maria Morozan Maria Buna ziua, in data de 06.04.2015 am nascut si am intrat in cele 126 zile de concediu. Am avut salariul brut pe cartea 2000 lei . Csuma trebuia sa incasez ca ... (vezi toată discuția)
Prenatal, va rog ajutor! oanap1988 oanap1988 Buna ziua! Va rog daca puteti sa ma ajutati cu o informatie, lucrez cu 2 ore pe cartea de munca de 6 luni si sunt insarcinata in 5 luni, pot primi concediu ... (vezi toată discuția)